naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Berisha očekuje da će se Albanija brzo priključiti EU-u

Albanski premijer Sali Berisha ovaj je tjedan za posjeta Bruxellesu izjavio kako je uvjeren da će se Albanija priključiti EU-u prije nego i on sam može zamisliti.  

'Nemam datum pristupa, ali to će se dogoditi prije nego i ja sam mogu zamisliti', rekao je u srijedu 14. travnja u Bruxellesu na konferenciji za novinare. 

Berisha je ocijenio da je njegova zemlja ispunila sve uvjete koje joj je postavila Europska komisija za službeni početak pristupnog procesa. 

On je predao povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu odgovore na detaljan upitnik koji je EK uručio Albaniji i sada bi trebao razmotriti taj dokument s oko 400 stranica prije nego možebitno dodijeli Albaniji status kandidata. Vjerujem da će EK-ov 'avis' biti pozitivan, rekao je Berisha. 

Albanija je zahtjev za članstvo predala u travnju 2009. Ta država također očekuje pozitivnu odluku o ukidanju viza za putovanje u zemlje EU-a. 'Vizna liberalizacija je vrlo važna za Albance', rekao je. 

EU je u prosincu ukinuo vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, a Albanci i građani BiH ostali su razočarani. 

Berisha je također naglasio da je Albanija sada jedna od najsigurnijih zemalja u Europi nakon uspješne borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. 'Stopa kriminaliteta je niža od prosjeka u EU', rekao je.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Albanian PM pleads case for EU accession in Brussels