naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
SAD očekuje ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2012.

Sjedinjene Države očekuju da Hrvatska dovrši pristupne pregovore s Europskom unijom ove godine, kako bi mogla ući u Uniju početkom 2012., izjavio je pomoćnik američke državne tajnice za europske poslove Philip Gordon.  

'SAD podupire kandidaturu Hrvatske za EU. Nadamo se i očekujemo da Hrvatska može završiti pregovore ove godine. Ako se Ugovor o pristupanju ratificira brzo, Hrvatska bi mogla ući u EU početkom 2012.', rekao je Gordon svjedočeći u srijedu 14. travnja pred Pododborom za Europu, Vanjskopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa. 

Ti će rokovi, po njegovim riječima, ovisiti o tome hoće li Hrvatska 'održati svoj tempo reformi, uključujući suradnju s Haškim sudom (ICTY), te sa sadašnjom predanošću nastaviti borbu protiv korupcije'. 

Naglasio je da 'SAD pozorno prati i ohrabruje napore na rješavanju slovensko-hrvatskoga graničnog spora', kako sadašnji i budući kandidati za EU s neriješenim bilateralnim sporovima ne bi bili obeshrabreni. 

Takvo šire i dugoročnije značenje rješavanju bilateralnih sporova u regiji Gordon je pripisao i rješenju spora oko imena između Makedonije i Grčke. 

Pomoćnik državne tajnice u svom je svjedočenju istaknuo da je 'regija zapadnoga Balkana ključna za budućnost Europe te je stoga u središtu stalnoga i snažnog angažmana Obamine administracije'. 

'Integracija zapadnog Balkana u euroatlantsku zajednicu je visoki prioritet i dugoročni cilj za SAD', kazao je.  

Ostvareni napredak tijekom posljednjih deset godina po njegovoj je ocjeni dokaz snage stalnog vanjskog angažmana, unutarnjih političkih reformi i procesa euroatlantskih integracija. 

Govoreći o tom napretku, on je kao primjer istaknuo ulazak Hrvatske i Albanije u NATO 2009., te ostalih zemalja regije u programe MAP i Partnerstvo za mir NATO-a. Za Kosovo je ocijenio de je postiglo 'ogroman napredak' u dvije godine neovisnosti, a za BiH da je značajno napredovala u rješavanju problema i izazova koja su nasljeđe rata. Također je istaknuo izbor proeuropske demokratske vlade u Srbiji i poboljšanje odnosa sa svim susjedima izuzev Kosova kao znak da i Beograd bilježi napredak.  

Kao tri najveća izazova u regiji Gordon je izdvojio izostanak političkog kompromisa u BiH za nužne ustavne reforme, daljnju stabilizaciju Kosova te rješenje spora između Grčke i Makedonije. 

'Unatoč izazovima koji ostaju, ova administracija i dalje vjeruje da, uz blisku suradnju s našim europskim partnerima i spremnost regionalnih čelnika da učine pravi izbor, zapadni Balkan može završiti svoj put prema euroatlantskim integracijama', zaključio je Philip Gordon, naglasivši da zemlje regije u tome i dalje mogu računati na snažnu potporu Sjedinjenih Država.

Hina