naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Uvođenje eura: Rumunjska prvi put o mogućoj odgodi

Guverner rumunjske središnje banke Mugur Isarescu spomenuo je prvi put moguću odgodu uvođenja eura u Rumunjskoj što je bilo predviđeno za 2015., naglašavajući važnost dobre priprema za ulazak u eurozonu.

'Odgoda za godinu ili dvije je manje važna od potrebe da se bude dobro pripremljen za ulazak u eurozonu', rekao je Isarescu.

Po njemu, središnja će banka ipak nastaviti inzistirati na datumu 1. siječnja 2015. jer će taj cilj djelovati pozitivno na koherentne ekonomske politike.

Savjetnik guvernera Lucian Croitoru ocijenio je da će cilj o ulasku u tečajni mehanizam ERM II 2012. biti teško ostvariv zbog protivljenja jednog dijela javnosti traženim reformama, posebno dovođenju proračunskog manjka ispod 3 posto BDP-a što je traženi uvjet za eurozonu.

Sustav ERM II predviđa da svaka zemlja kandidat treba u njemu provesti najmanje dvije godine te održati na 15 posto fluktuaciju domaće valute u odnosu na euro.

Rumunjska je 2009. imala manjak od 7,2 posto a željela bi tijekom ove godine taj indikator dovesti do 5,9 posto.

Za ulazak u eurozonu zemlje moraju ispuniti pet kriterija konvergencije koji se odnose na stabilnost cijena, proračunski manjak, javni dug, stabilnost tečaja i dugoročne kamatne stope.

Bugarska je isto tako ovoga tjedna najavila da se neće ove godine priključiti ERM-u II kao što je u toj zemlji bilo planirano.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: After Bulgaria, Romania delays euro adoption