naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija priprema plan o provjeri proračuna članica EU-a

Prema radikalnim novim planovima koje će u svibnju iznijeti Europska komisija, članice eurozone možda će ubuduće za svoje proračune prvo morati dobiti zeleno svjetlo Bruxellesa da bi ih tek nakon toga uputile na očitovanje nacionalnim parlamentima. 

Grčka fiskalna kriza potaknula je sklonost zemalja članica strožem nadzoru proračuna i Komisija je uvjerena da će njezini prijedlozi naići na pozitivan prijam. 

Sudjelujući prošli tjedan u raspravi u organizaciji instituta za intelektualne usluge Europski politički centar (EPC) iz Bruxellesa, europski povjerenik za gospodarsku politiku Olli Rehn dao je neke naznake o pojedinostima toga plana, koje tek trebaju biti izbrušene. 

'Trebali bismo tražiti nacrte proračuna u prvim mjesecima godine, recimo od siječnja do srpnja', kazao je Rehn.  

'Ne stavku po stavku već samo grubu skicu, kako bi ih Komisija mogla analizirati a Eurogrupa razmotriti i dati preporuke glede proračuna prije njihovog upućivanja nacionalnim parlamentima', dodao je. 

U govoru je opetovano ukazivao na Članak 136 novog sporazuma EU-a iz Lisabona, prema kojemu članice eurozone mogu većinom glasova izglasati mjere pojačane koordinacije i nadzora proračunske discipline. 

Analitičari smatraju da je daleko veća šansa da podršku zemalja članica dobije eventualni prijedlog da se Komisiji i Eurogrupi dopusti da izdaje 'mišljenje' o proračunima nego da ih odobrava. 

'Mnoge će se zemlje snažno usprotiviti ako steknu dojam da se odluke o nacionalnim proračunima pomiču na razinu EU-a', kazao je glavni ekonomist EPC-a Fabian Zuleeg. 

Uz pooštravanje mjera opreza kako bi se osiguralo da zemlje članice poštuju proračunska pravila Unije sadržana u Paktu o stabilnosti i rastu, Komisija se također zalaže za intenziviranje poticaja zemljama za njihovo poštivanje. 

Iako su sankcije u obliku, primjerice, novčanih kazni prema postojećim pravilima tehnički moguće, dosad nisu izrečene. 

'Vrijedilo bi razmisliti o mogućem automatskom uključivanju eventualnih poticaja za pridržavanje pravila, pri čemu ne mislim na kazne', kazao je Rehn. 'Tako bi se izbjeglo pretjerano političko poigravanje propisima'.(Hina) 

 

Više o tome: 

EUobserver: Finance ministers cautious over budget proposals