naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kohezijska politika EU-a pridonijela otvaranju 1,4 milijuna radnih mjesta

Ulaganja u visini 123 milijarde eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj u razdoblju od 2000. do 2006. omogućila su, po procjenama, otvaranje 1,4 milijuna radnih mjesta, objavila je u ponedjeljak 19. travnja Europska komisija.  

U istom razdoblju iz istog je fonda financirana izgradnja 2.000 kilometara autocesta i pitka voda najviše kvalitete za 14 milijuna ljudi. 

Te je rezultate predstavio povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn na sastanku s predstavnicima država članica, regija, Europskog parlamenta, Odbora regija i Revizorskog suda.

'Ove brojke pokazuju važnost kohezijske politike EU-a. Naše investicije nam omogućavaju ne samo da naše građane upoznamo s EU-om nego one daju i konkretne rezultate od kojih gospodarstvo ima izravne koristi', rekao je povjerenik Hahn. 

EU svojom kohezijskom politikom nastoji smanjiti razlike u razvijenosti između država članica i regija. 

Po procjenama država članica, na kraju sedmogodišnjeg razdoblja, krajem 2006., u najnerazvijenijim regijama EU-a otvoreno je 710 tisuća radnih mjesta, a u razvijenim regijama 730 tisuća radnih mjesta. 

Ulaganja u manje razvijenim regijama utjecala su i na povećanje BDP-a. Po procjenama, u razdoblju od 2000. do 2009. godine kohezijska politika povećala je BDP u tim regijama za 0,5 posto u 15 starih članica, a za 3,7 posto u deset novih zemalja članica. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission assesses cohesion policy's achievements: around 1.4 million jobs created in Europe in 2000-2006