naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poljska, Češka i Slovačka bit će nagrađene za snažniji rast od očekivanog

Poljska je jedina članica Europske unije koja je prošle godine izbjegla zapadanje u recesiju i dobit će dodatna sredstva iz europskih fondova zbog toga što je nadmašila prognoze gospodarskog rasta za razdoblje od 2007. do 2009., priopćeno je iz Europske komisije.  

EU-ovi propisi o regionalnim fondovima dopuštaju isplatu dodatnih sredstava onim zemljama članicama koje su u trogodišnjem razdoblju nadmašile prognoze rasta bruto domaćeg proizvoda za više od pet posto, priopćila je Komisija. 

Ako su pak njihove stope rasta više od pet posto ispod prognoziranih, prijeti im oduzimanje sredstava. 

Poljska, čije je gospodarstvo u trogodišnjem razdoblju za osam posto nadmašilo prognoze rasta iz 2005., trebala bi u iduće tri godine dobiti dodatnih 633 milijuna eura, koji će biti izdvojeni iz neiskorištenih proračunskih sredstava EU-a za razdoblje od 2007. do 2010. 

Susjedne zemlje Češka i Slovačka također bi trebale dobiti dodatnih 237 odnosno 138 milijuna eura. 

'Čestitamo navedenim zemljama jer su uspjele uvjerljivo nadmašiti prognoze rasta unatoč teškim okolnostima', kazao je europski povjerenik za proračun Janusz Lewandowski. 

Korištenje multimilijunskih europskih strukturalnih fondova kao sredstva promicanja dobrog gospodarskog upravljanja trenutno je vruća tema rasprava u EU. 

Povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn u inicijativi vezanoj uz izbjegavanje ponavljanja grčke situacije prošli je tjedan predložio mogućnost oduzimanja sredstava zemljama koje ne poštuju proračunska pravila. 

Njegovi prijedlozi nisu naišli na odobravanje ministara financija Unije na neformalnom sastanku u Madridu protekloga vikenda.

 

Više o tome:

Europska komisija: Poland, Czech Republic and Slovakia to share extra € 1 Billion from Structural Funds in 2011-2013