naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sastanci u Ateni trajat će najmanje dva do tri tjedna

Razgovori u Ateni o proračunskim mjerama koje će grčka vlada možda morati poduzeti ako odluči aktivirati paket financijske pomoći EU-a i MMF-a trajat će najmanje nekoliko tjedana, priopćeno je u utorak 20. travnja iz Bruxellesa.  

Cilj tih razgovora, čiji je početak zakazan u srijedu, jest utvrditi konačne detalje o reformi koje će Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) tražiti od grčke vlade ako ih ova pozove u pomoć kao posljednju slamku spasa od zapadanja u dužničku krizu. 

'Razgovori dužnosnika Europske komisije, Europske središnje banke (ECB) i MMF-a s dužnosnicima grčke vlade trebali bi prema rasporedu započeti sutra', kazao je glasnogovornik Europske komisije Amadeu Altafaj u obraćanju novinarima u utorak. 'Uobičajeno je da rasprave o programu makroekonomske prilagodbe ovakve vrste traju dva do tri tjedna', dodao je. 

Nakon višemjesečnih rasprava o reakciji EU-a na problem grčke zaduženosti ministri financija eurozone konačno su 11. travnja iznjedrili plan kojim bi se toj zemlji u ovoj godini ponudilo do 30 milijardi eura zajmova, uz dodatnih 10 milijardi od MMF-a. 

Tome se planu najviše protivila Njemačka. Čelnik njemačke središnje banke Axel Weber upozorio je da bi trogodišnji program spašavanja Grčke mogao dosegnuti vrijednost i do 80 milijardi eura. 

Altafaj je istakao kako su se ministri zasad obvezali samo na 30 milijardi eura pomoći u prvoj godini, te da je sada ključno da grčka vlada u 2010. provede već usvojene fiskalne mjere usmjerene na smanjivanje proračunskog manjka za četiri postotna boda, na 8,7 posto bruto domaćeg proizvoda.(Hina) 

 

Više o tome:

EUbusiness: EU pushes Greece to give details of deficit efforts