naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kratkoročni posebni vizni režim za dio putnika koji ne mogu do svojih odredišta

Europska komisija preporučila je u utorak zemljama članicama da koriste posebna izuzeća za putnike u zračnom prometu čije su vize istekle te za one koji nemaju vize za one zemlje preko kojih bi trebali prijeći nakon što su im putovanja preusmjerena.  

'Zatvaranje europskog zračnog prostora od 15. travnja 2010. znači da su prekinuta putovanja brojnim građanima trećih zemalja koji moraju imati vize za boravak ili za tranzit preko teritorija schengenskih država. Stoga se moraju donijeti hitne mjere kako bi se prevladale različite situacije', kaže se u priopćenju Europske komisije. 

Europska komisija predlaže zemljama članicama da koriste posebna izuzeća za određene kategorije putnika, a prije svega za osobe koje 'imaju kratkotrajnu vizu koja je istekla 15. travnja ili nakon toga', te za osobe koje 'nisu imale namjeru ući na teritorij država članica ali su prisiljene to učiniti'. 

Što se tiče prve kategorije, predlaže se da se osobama kojima je istekla viza 15. travnja ili nakon toga, odnosno u razdoblju do otvaranja zračnog prostora, omogući da ostanu na teritoriju schengenskih država do normalizacije zračnog prometa bez produljenja viza. Njima bi se u putovnice trebao udariti pečat na izlasku, bez obzira što su prekoračile dopušteno razdoblje. 

Druga kategorija putnika odnosi se na one koji se moraju vratiti kopnenim umjesto zračnim putem te tako ući na teritorij država članica te na one koji su trebali proći tranzitnim koridorom nekog od schengenskih zračnih luka ali sada moraju napustiti zračnu luku kako bi imali smještaj do nastavka putovanja. 

Predlaže se da se njima vize izdaju bez troškova te da se ne traži putno zdravstveno osiguranje. 

'Budući da građani trećih zemalja nisu imali namjeru ući na teritorij zemalja članica već su to prisiljeni učiniti zbog 'više sile', Komisija predlaže izuzeća od određenih odredbi te posebno da se ukine trošak vize te da se ne traži putno zdravstveno osiguranje', dodaje se u priopćenju.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Stranded passengers in the EU: special derogations to be applied for short stay Visa holders and passengers in transit
  • EUobserver: MEPs side with stranded passengers as air traffic resumes
  • EurActiv: Ash cloud prompts Parliament calls for better EU railways