naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predstavila prioritete na polju pravosuđa i unutarnjih poslova

Europska komisija predstavila je ovoga tjedna prioritete za modernizaciju i harmonizaciju politika pravosuđa i unutarnjih poslova u EU-u čime bi se trebala ojačati prava građana EU-a kada rade, putuju ili studiraju izvan svojim matičnih zemalja.  

'Građani se ne bi smjeli suočavati s preprekama na polju pravosuđa kada odlaze iz svojih matičnih zemalja. Želim da građani imaju povjerenja da EU može zaštiti njihova prava kada su u inozemstvu, bilo da osnivaju obitelj, planiraju mirovinu, rješavaju ugovorne sporove ili posljedice prometne nesreće', rekla je povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding u priopćenju objavljenom u utorak 20. travnja.  

'Taj ambiciozni prijedlog otklonit će birokratske prepreke koje trenutno ometaju građane i nameću dodatne troškove i pravnu nesigurnost našim tvrtkama', dodala je. 

Europski vođe poduprli su u prosincu 2009. 170 inicijativa znanih kao Program iz Stockholma, koji bi trebao zamijeniti Haški program. Cilj tih mjera je stvoriti pravi europski prostor slobode, sigurnosti i pravosuđa u sljedećih pet godina. 

Komisija je sada te političke ciljeve pretvorila u akcijski plan za razdoblje od 2010. do 2014.

Na polju pravosuđa plan uključuje poboljšanje zaštite podataka građana EU-a, jačanje prava optuženih u smislu poštenog suđenja, te smanjivanje birokratskog tereta za građane i tvrtke jamčenjem da će se odluke i dokumenti priznavati preko granica.  

Planom se dalje predviđa pojednostavljivanje prekograničnog povrata duga, jačanje on-line trgovine, te jačanje zaštite građana koji putuju izvan svoje matične zemlje u druge zemlje EU-a. Za putovanja izvan EU-a građani će imati bolju konzularnu zaštitu. 

Na polju unutarnjih poslova plan predviđa definiranje strategije sigurnosti, pregovore o dugoročnom sporazumu sa SAD-om o transferu podataka u cilju borbe protiv terorizma, jedinstveni europski pristup korištenju 'putničkih dosjea' (PNR), zaštitu europskih građana od cyber kriminala, procjenu direktive o zadržavanju osobnih podataka, te stvaranje uvjeta za ulazak i boravak građana trećih zemalja koji dolaze na sezonski rad. 

Europski mediji dodaju međutim da se Komisija nije bavila nekim kontroverznim pitanjima azila kao ni pitanjem prava istospolnih parova.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission acts to bolster citizens' data protection, protect defendants' rights and enhance immigration and asylum cooperation
  • Europska komisija: European Commission plan to deliver justice, freedom and security to citizens (2010 – 2014)