naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
MMF: Gospodarski oporavak eurozone zaostajat će za onim u SAD-u

Oporavak gospodarstva eurozone u ovoj i sljedećoj godini bit će postupan i neujednačen i zaostajat će za onim u SAD-u, objavio je u srijedu 21. travnja Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim polugodišnjim prognozama.  

Tako za 16-članu eurozonu u MMF-u predviđaju rast aktivnosti u visini 1,0 posto, čime je potvrđena siječanjska prognoza. U sljedećoj godini rast bi trebao ubrzati na 1,5 posto, u odnosu na 1,6 posto prognoziranih u siječnju. 

Za SAD u MMF-u očekuju rast u 2010. u visini 2,3 posto i njegovo blago ubrzanje u sljedećoj godini na 2,4 posto. 

U eurozoni bi pak rast u Njemačkoj i Francuskoj trebao biti umjeren zbog slabije inozemne potražnje koja ograničava izvoz, te niske razine ulaganja koja koči višak kapaciteta. Dodatan su uteg ograničeni kreditni plasmani i slaba potrošnja zbog visoke nezaposlenosti, podsjećaju u MMF-u. 

Za Njemačku MMF tako prognozira rast BDP-a u ovoj godini za 1,2 posto, te njegovo ubrzanje na 1,7 posto u 2011. Francuska bi pak u ovoj godini trebala zabilježiti rast od 1,5 posto koji bi u idućoj trebao ubrzati na 1,8 posto. 

Među ostalim velikim gospodarstvima eurozone Italija bi ove godine trebala ostvariti rast u visini 0,8 a u idućoj od 1,2 posto. Španjolska jedina još nije službeno izišla iz recesije i u MMF-u očekuju da će u ovoj godini zabilježiti pad aktivnosti u visini 0,4 posto. U 2011. trebala bi ponovno zabilježiti rast, i to u visini 0,9 posto. 

Manje članice eurozone sporije će izlaziti iz recesije, budući da njihov gospodarski rast ograničavaju visoki proračunski i manjkovi u tekućim bilancama plaćanja, procjenjuju u MMF-u, izdvajajući posebno Grčku, Irsku, Portugal i Španjolsku. 

Za Grčku u MMF-u prognoziraju pad gospodarskih aktivnosti u ovoj godini za 2,0 posto koji bi u idućoj trebao usporiti na 1,1, posto. 

U regiji srednje i istočne Europe Poljska kao jedina članica Europske unije koja je izbjegla recesiju trebala bi u ovoj godini zabilježiti rast od 2,7 posto, a u idućoj od 3,2 posto, prognozira nadalje MMF. 

Za Sloveniju u ovoj godini očekuju 1,1-postotni rast aktivnosti i njegovo ubrzanje na 2,0 posto u 2011. 

Hina