naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčka ne mora već u ovoj godini dodatno rezati proračunsku potrošnju

Grčka ne mora već u ovoj godini dodatno rezati proračunsku potrošnju unatoč tome što je prošlogodišnji manjak bio veći no što se očekivalo, ali novi će rezovi možda biti potrebni u 2011. i 2012., poručila je u četvrtak 22. travnja Europska komisija.  

Atena već provodi program štednje pod nadzorom Europske unije, kojim bi trebala smanjiti proračunski manjak u ovoj godini za četiri postotna boda. 

Glasnogovornik europskog povjerenika za gospodarsku politiku Ollija Rehna, Amadeu Altafaj, potvrdio je da je taj cilj i dalje na snazi iako je statistička agencija EU-a Eurostat danas objavila da je grčki manjak u 2009. iznosio najmanje 13,6 posto BDP-a, u usporedbi s prethodno prognoziranih 12,7 posto. 

'Ranije utvrđeni planovi za 2010. i dalje ostaju na snazi', rekao je novinarima u Bruxellesu. Statistička revizija ukazala je ipak na 'hitnu potrebu da se intenziviraju pripreme za strukturalne reforme i dodatne mjere u nadolazećim godinama', izvijestio je u priopćenju povjereniku EU-a. 

Zatražio je također 'učinkovitu i punu provedbu' dogovorenih proračunskih rezova za ovu godinu. 

Altalaj nije izravno odgovorio na pitanje je li ciljano sniženje grčkog manjka ispod tri posto BDP-a do 2013. realno. 'To treba redovno procjenjivati', kazao je, dodajući da će ministri financija članica eurozone ponovno razmotriti situaciju u lipnju.(Hina) 

 

Više o tome:

EUbusines: Further Greek chaos as new figures show up EU's fiscal mess