naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ryanair će ipak nadoknaditi sve troškove blokiranim putnicima

Irski niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair izvijestio je u četvrtak 22. travnja da će u skladu s propisima Europske unije nadoknaditi troškove tisućama putnika koji su ostali zarobljeni u zračnim lukama zbog vulkanske prašine.  

Prethodno je izvršni direktor kompanije Michael O'Leary upozoravao da će vraćati samo iznos cijena karata. U priopćenju objavljenom u četvrtak kompanija je ipak objavila da će platiti sve troškove.  

'Ryanair je jutros potvrdio da će poštivati propise EU261 prema kojima europski zračni prijevoznici moraju nadoknaditi troškove blokiranih putnika, potkrijepljene računima', priopćila je zrakoplovna kompanija.  

'Događaji u proteklih sedam dana, zbog kojih je europskim zrakoplovnim prijevoznicima bilo zabranjeno letjeti s obzirom na zatvoreni europski zračni prostor pokazali su da su propisi EU261 apsurdni i diskriminacijski prema europskim zrakoplovnim kompanijama', tvrdio je O'Leary. 

Dodao da će se Ryanair nastaviti zalagati za promjenu zakonodavstva EU-a i tražiti da naknade budu 'ograničene na cijenu karata i isplaćene na isti način kao za vlak, autobus i trajekt'.  

Ryanair svakodnevno prevozi prosječno 220.000 putnika diljem Europe i priopćio je da je u četvrtak počeo prometovati prema rasporedu između Velike Britanije i Irske, te kontinentalne Europe, kao i na dodatnim letovima iz Britanije i Irske prema Španjolskoj, Italiji i Kanarskim otocima. 

 

Više o tome:

EUbusiness: Ryanair U-turns on reimbursing travellers