naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Birokracija koči gradnju novih vjetroelektrana u EU

Vrijeme koje je građevinskim poduzetnicima potrebno da dobiju dozvole za gradnju vjetroelektrana jako varira od jedne zemlje članice EU-a do druge, ugrožavajući izglede Unije da do 2020. podmiruje 20 posto potražnje za energijom iz obnovljivih izvora, upozorilo je udruženje za energiju vjetra EWEA.  

Procedura za dobivanje dozvole za gradnju vjetroelektrane u EU traje u prosjeku tri i pol godine, utvrđeno je u istraživanju financiranom od strane EU-a, a kojim je koordinirao EWEA. 

Pritom su razlike među pojedinim zemljama velike, pa tako u Finskoj to razdoblje traje osam a u Portugalu više od 58 mjeseci, pokazuju prvi rezultati istraživanja. 

Vjetrovite zemlje kao što su Velika Britanija, Italija i Belgija imaju relativno kratke procedure za dodjelu dozvola dok Španjolska, Portugal i Grčka zahtijevaju od građevinskih poduzetnika najviše strpljenja. 

Stručnjaci ističu da, s obzirom na značajna kašnjenja, građevinari moraju sastavljati dugoročne planove kako bi pomogli EU da ostvari zadani cilj i do 2020. podmiruje 20 posto svojih potreba za energijom iz obnovljivih izvora. 

Ako dobivanje građevinske dozvole traje više od tri godine, građevinski poduzetnici moraju podnijeti zahtjeve već 2015. kako bi imali dovoljno turbina da se osigura postizanje ciljeva zacrtanih za 2020.  

'Ukoliko je Europa ozbiljna kada je u pitanju podmirivanje 20 posto energije iz obnovljivih izvora do 2020., neke države članice moraju pojednostaviti procedure za dobivanje dozvola za vjetroelektrane', rekao je Justin Wilkes, direktor EWEA.  

Dodao je da aktualna provedba direktive EU-a o obnovljivim izvorima energije pruža priliku za ciljano djelovanje u pojedinim zemljama.  

'Postoji niz mjera koje bi države članice mogle poduzeti, od 'one stop shopa' za kontakt s vlastima, preko jasnih smjernica za građevinare, do boljih i modernijih procedura za prostorno planiranje', dodao Wilkes.  

Studija je pokazala da je značajan dio problema velik broj nadležnih tijela koje poduzetnici moraju kontaktirati pri dobivanju dozvola, varirajući od pet u Danskoj do 41 u Grčkoj.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: New EU wind farms held back by procedure