naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka ima pravo blokirati pomoć Grčkoj

Njemačka ima pravo blokirati dogovor partnera u eurozoni da u suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom pomognu dugovima pritisnutoj Grčkoj zajedničkim paketom zajmova, priopćila je Europska komisija.  

Dužnosnici Komisije zajedno s dužnosnicima Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razmatraju grčki plan restrukturiranja proračuna i gospodarstva u iduće tri godine u zamjenu za zajmove. 

U međuvremenu je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u nedavnom razgovoru za visokonakladni list Bild upozorio da bi vlada u Berlinu mogla i odbiti poziv Atene za aktivacijom 30 milijardi eura vrijednog programa trogodišnjih zajmova od partnera u eurozoni. 

'Činjenica da zasad niti Europska unija niti njemačka vlada nisu donijeli nikakvu odluku znači da je sve moguće', kazao je Schaeuble. 'To ovisi isključivo o tome hoće li Grčka u godinama koje dolaze nastaviti kročiti već započetim putem štednje', dodao je. 

Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle odvojeno je za tv postaju ZDF izjavio kako 'Njemačka nije spremna potpisati bjanko ček'. 

Altafaj Tardio, glasnogovornik povjerenika EU-a za gospodarsku i monetarnu politiku Ollija Rehna, kazao je da bi Komisija ovih dana trebala objaviti mišljenje o grčkim mjerama, ali je upozorio kako svaka zemlja članica može blokirati realizaciju plana pomoći.  

'Svaka zemlja članica može blokirati taj program. To je njihovo pravo ako procijene da pomoć još nije potrebna i da financijska stabilnost eura nije dovedena u pitanje', kazao je. 

Europska komisija i ECB prvo moraju ocijeniti smatraju li grčki zahtjev za pomoći opravdanim i da ta zemlja nema drugog izbora osim da traži pomoć od europskih partnera i MMF-a.(Hina) 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Germany, France press Greece over austerity measures
  • EurActiv: Germany puts new conditions on aid to Greece