naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Diplomatski servis glavna tema sastanka Vijeća EU-a za opće poslove

Pitanje ustroja Službe za europsko vanjsko djelovanje (EEAS), diplomatskog servisa koje predviđa Lisabonski ugovor, bit će glavna tema redovitog sastanka u ponedjeljak 26. travnja u Luksemburgu Vijeća za opće poslove, koje okuplja ministre vanjskih poslova zemalja članica.  

Očekuje se da će prijedlog visoke predstavnice za vanjsku politiku Catherine Ashton dobiti široko potporu ministara vanjskih poslova, ali to ne znači da će prijedlog u ponedjeljak biti i formalno prihvaćan, jer ostaje još nekoliko otvorenih pitanja koje će trebati riješiti. 

Španjolsko predsjedništvo ističe da bi željelo postići što je moguće veću suglasnost šefova diplomacija o prijedlogu Cahterine Ashton. Ona je promijenila svoj prvotni prijedlog u vezi s operativnim, svakodnevnim upravljanjem EEASA-a. 

Prema ranijem prijedlogu taj posao trebao je biti povjeren glavnom tajniku EEAS-a, kojemu bi pomagala dva pomoćnika. Taj piramidalni ustroj vodstva diplomatskog servisa kritizirale su male i zemlje srednje veličine, s pravom se pribojavajući da će taj posao sustavno dobivati netko iz velikih zemalja članica. Ashton sada predlaže da se operativno vodstvo povjeri kolegiju trojice direktora. 

Jedan bi bio izvršni, drugi politički a treći operativni direktor, a sva trojica bi bili izravno odgovorni visokoj predstavnici. Iako bi sva trojica direktora imala isti status, izvršni direktor bi zamjenjivao visoku predstavnicu u njezinoj odsutnosti.  

U prijedlogu je izostao precizniji opis radnog mjesta za svakog od direktora, a diplomati kažu da je to namjerno učinjeno kako bi se ostavilo dovoljno prostora za raspravu među zemljama članicama i sa zastupnicima Europskog parlamenta. 

I Europski parlament je protiv svemoćnog glavnog tajnika. Zastupnici Parlamenta traže da visoku predstavnicu u slučaju potrebe zamjenjuje politička osoba, po mogućnosti neki od povjerenika Komisije.  

Na sastancima COREPER-a iskristaliziralo se mišljenje da bi visoku povjerenicu mogla zamjenjivati dvojica povjerenika - povjerenik za razvoj i povjerenik za politiku prema susjedima, , svaki u pitanjima svoje nadležnosti. Jedan od prijedloga je da u nekim situacijama visoku predstavnicu zamjenjuje ministar vanjskih poslova zemlje koja trenutačno obnaša rotirajuće predsjedništvo EU-a. 

Jedno od preostalih otvorenih pitanja jest u kojem bi opsegu EEAS mogao pružati konzularne usluge. Male zemlje članice pozdravili su taj dio prijedloga, ali neke velike članice, poput Britanije drže da se u tom otišlo predaleko i da žele što neodređeniji jezik u tom pitanju. 

Jedno od vrućih pitanja koje će trebati riješiti je i popunjavanje EEAS-a diplomatima iz zemalja članica, Komisije i tajništva Vijeća EU-a. Ashton predlaže da najmanje trećina diplomata dolazi iz zemalja članica. Unutar toga područja ostaje također pitanje zemljopisne ravnoteže u kvoti dodijeljenoj diplomatima iz zemalja članica.  

Catherine Ashton usporedo s razgovorima sa predstavnicima zemalja članica, neformalno razgovora i s Europskom parlamentom, koji traži što veći utjecaj u budućoj diplomatskoj službi. Zastupnici ističu da će iskoristiti svoje ovlasti, koje imaju u postupku suodlučivanja, kako bi blokirali cijeli paket ako ne uspiju dobiti veći utjecaj u vezi s odlučivanjem o EEAS-u. O kadrovskim i financijskim pitanjima EEAS-a, uz zemlje članice odlučuje i Europski parlament. 

Jedan od zahtjeva europskih zastupnika jest da dobiju pravo na saslušanje veleposlanika koji će EU predstavljati u trećim zemljama, ali malo je izgeda da Asthon pristane na taj zahtjev. 

Prema sadašnjem stanju stvari, cijeli paket odluka u vezi s EEAS-om, uključujući i odluke koje donosi Parlament, mogle bi biti potpisane u lipnju.(Hina) 

 

Više o tome:

Španjolsko EU predsjedništvo: Foreign and Defence ministers to analyse situation in Afghanistan