naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Postignut politički dogovor o diplomatskom servisu

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a postigli su u ponedjeljak 26. travnja na sastanku u Luxembourgu politički dogovor o europskoj diplomatskoj službi, objavilo je španjolsko predsjedništvo.  

'Nakon višesatnih razgovora postignut je politički dogovor o Službi za europsko vanjsko djelovanje', ističe španjolsko predsjedništvo. 

Riječ je o diplomatskom servisu Europske unije, jednoj od novosti koje uvodi Lisabonski ugovor. 

Dogovor zemalja članica sada omogućuje da se s Europskim parlamentom, koji također suodlučuje u nekim elementima te službe, započnu razgovori. 

'Vrlo sam zadovoljna što je na temelju mojega prijedloga postignut politički dogovor', izjavila je visoka predstavnica za vanjsku politiku Catherine Ashton. 

Zadovoljstvo je izrazio i španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos čija zemlja predsjeda EU-om u ovom polugodištu. 

Ashton je rekla da se moraju riješiti još neka otvorena pitanja, ali da ih nema puno. 

Europska diplomatska služba imat će predstavništva u 136 zemalja u svijetu, a u njoj će raditi od 5 do 7 tisuća ljudi.  

Catherine Asthon je krajem ožujka iznijela svoj prijedlog za ustroj europske diplomatske službe, koja bi trebala omogućiti Uniji koherentniju vanjsku politiku. 

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je da će se sada nastojati da šefovi država ili vlada na svom summitu u lipnju potvrde konačni tekst o ustroju diplomatske službe, koji bi onda bio upućen Europskom parlamentu na plenarnom zasjedanju u srpnju.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Španjolsko EU predsjedništvo: Political agreement in the EU on the European External Action Service
  • EUobserver: Member states agree diplomatic service outline