naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU će vulkanski oblak stajati između 1,5 i 2,5 milijarde eura

Oblak pepela iz islandskog vulkana mogao bi prizemljenu europsku zrakoplovnu industriju u konačnici stajati ukupno 1,5 do 2,5 milijarde eura, upozorio je u utorak 27. travnja europski povjerenik za transport.  

'Analizirali smo procjene troškova svih dionika i došli do iznosa od negdje između 1,5 i 2,5 milijarde eura', kazao je Siim Kallas u kratkom obraćanju novinarima. 

Ta procjena obuhvaća sve sektore industrije zračnih prijevoznika, teško pogođene otkazima nekih 100.000 letova, uključujući aviokompanije, zračne luke, turoperatore i operativu na zemlji. 

Kallas je predstavio i niz mjera koje bi trebale pomoći u oporavku zrakoplovne industrije od krize i izbjegavanju reprize takve situacije, te naglasio da će, kao ekonomist, svim procjenama same industrije pristupiti s određenom dozom skepse. 

'Polako se vraćamo u normalu pa se možemo usredotočiti na mjere pomoći toj industriji', kazao je. 'Ovo su praktične mjere pružanja pomoći sektoru zračnog transporta kako bi lakše prebrodio krizu'. 

Prema tim mjerama, zemlje članice Europske unije kratkoročno će moći otkloniti neka ograničenja zračnim prijevoznicima u vezi s letovima a možda će odgoditi i naplatu pristojbi za rute kako bi pomogle aviokompanijama da prebrode trenutne probleme s likvidnošću.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Volcanic ash cloud crisis: Commission outlines response to tackle the impact on air transport
  • EUbusiness: Volcano air, tourism costs may hit EUR 2.5bn in Europe