naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže proračun za 2011. veći za 5,9 posto od ovogodišnjeg

Europska komisija u utorak 27. travnja je objavila prijedlog proračuna za 2011. u iznosu od 131,1 milijardu eura, što je 5,9 posto više od ovogodišnjeg proračuna.  

Dobar dio proračuna namijenjen je oporavku od gospodarske krize. 'Ambicija ovoga prijedloga proračuna jest potaknuti gospodarski oporavak zajedno sa zemljama članicama', izjavio je povjerenik za Janusz Lewandowski. 

U odnosu na ovogodišnji proračun najviše je porasla stavka za regionalni razvoj, istraživanje i razvoj te povećanje konkurentnosti europskog gospodarstva - 54,6 milijardi eura, što je povećanje za 14,7 posto. Za poljoprivredu je namijenjeno 58,1 milijardi eura, oko 40 posto godišnjeg proračuna.

Prijedlog Komisije upućuje se zemljama članicama, koje obično nastoje smanjiti troškove, čemu se opet protivi Europski parlament, koji zajedno sa zemljama članicama suodlučuje o proračunu. 

Proračun je financijski okvir djelovanja Unije u kojem se iskazuju sve vrste prihoda i rashoda. Europski proračun puni se iz vlastitih prihoda - carine i dio PDV-a koji se ubire u zemljama članicama te izravnim uplatama zemalja članica razmjernim njihovu BDP-u. 

O ovom prijedlogu Komisije zemlje članice će se izjasniti u lipnju, a Europski parlament bi trebao glasovati u listopadu. 

 

Više o tome:

Europska komisija: EU draft budget 2011: The future beyond the crisis