naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Otvorena konferencija 'Hrvatska uoči pristupanja EU-u: put reformi'

Hrvatska se nalazi u ključnoj fazi pregovora s EU-om u kojoj je potrebno obaviti preostale reforme, izjavili su u četvrtak 29. travnja u Zagrebu europski dužnosnici od kojih su neki već poželjeli dobrodošlicu Hrvatskoj kao 28. članici EU-a.  

'Dobrodošla Hrvatska, 28. članica', izjavila je bivša austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik na otvaranju konferencije 'Hrvatska uoči pristupanja EU-u: put reformi' na kojoj sudjeluju dužnosnici iz Austrije, Francuske, Hrvatske i regionalnih zemalja. 

Plassnik, zastupnica u austrijskom parlamentu, istaknula je da su Austrijanci 'u prvim redovima' kada je riječ o potpori Hrvatskoj koja će, rekla je, u Uniju ući spremna zbog preciznijih kriterija od onih u ranijim krugovima proširenja. 

Istaknula je da se napredak Hrvatske u pet godina pristupnih pregovora posebno očituje u uspostavljenoj kulturi kompromisa i odnosu prema punoj suradnji s Haaškim sudom o kojoj, kako je rekla, više nitko ne dvoji. 

Francuski ministar za europske poslove Pierre Lellouche ocijenio je u video poruci sudionicima konferencije da Hrvatska postaje moderna država koja se približava članstvu u Uniji. 'Nadamo se da ćemo je uskoro pozdraviti kao 28. članicu', rekao je francuski ministar, dodavši da hrvatska vlada čini sve napore da ispuni preostale kriterije. 

Obraćajući se video porukom iz SAD-a, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda procijenio je da bi pristupni pregovori mogli završiti krajem ove ili početkom iduće godine. 

Istaknuvši da je dosad obavljen izvrstan posao, upozorio je na neriješene probleme u pravosuđu, državnoj upravi i brodogradnji te dodao da Hrvatsku sada treba poduprijeti kako bi završila pregovore i otvorila put ratifikaciji pristupnog ugovora u parlamentima zemalja članica Unije. 

Manuel Salazar Palma, veleposlanik Španjolske koja trenutno predsjeda EU-om, istaknuo je da smatra da je 2010. ključna godina pregovora i najavljuje da će se do kraja španjolskog predsjedništva otvoriti sva i zatvoriti što više poglavlja. 

Posebno je pohvalio napore u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala s kojom treba nastaviti te je vladi obećao pomoć Španjolske, kao i svih članica Unije. 

O poglavlju 23. Pravosuđe i temeljna prava, jednom od tri neotvorena poglavlja, govorio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović koji je iznio podatak da je prošle godine za korupciju optuženo 138 posto više osoba nego 2008.  

'Europska komisija je prije 1,5 godinu procijenila da je to poglavlje spremno za otvaranje, no to se nije dogodilo zbog dobro poznatih političkih razloga', istaknuo je Šimonović koji drži da se Hrvatska kreće prema Uniji bez nepotrebnih utega i opterećenja. 

Svi uvodni govornici na dvodnevnoj konferenciji, koja se održava u zagrebačkom hotelu Sheraton, suglasni su da će ulazak Hrvatske u EU pozitivno djelovati na stabilnost jugoistočne Europe i biti jasan signal zemljama regije da će se njihove eurointegracije nastaviti pozitivnom dinamikom.(Hina)

 

Više o tome:

Centre Franco-Autrichien pour le Rapprochement en Europe: Conférence : La Croatie et l'UE