naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zastupnici EP-a podržali direktive o energetskoj učinkovitosti

Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u zakon o energetskoj učinkovitosti zgrada i novu verziju zakona o označavanju energetske učinkovitosti proizvoda.

Odbor za industriju EP-a odobrio je ovoga tjedna mjere o kojima je Vijeće EU-a postiglo dogovor prošle godine. Konačno glasovanje na plenarnoj sjednici EP-a predviđeno je u svibnju.

Direktiva o energetskoj učinkovitosti zgrada propisuje da sve nove zgrade izgrađene od kraja 2020. nadalje moraju biti energetski učinkovite, a nove zgrade u vlasništvu ili najmu javnih vlasti dvije godine ranije.

Dio sredstava za financiranje tih promjena ići će iz europskog proračuna.

Gdje je to moguće, energetska učinkovitost postojećih zgrada mora se poboljšati tijekom velikih radova na obnovi, zaključeno je.

Poboljšanje energetske učinkovitost zgrada trebalo bi doprinijeti smanjivanju emisije CO2.

Direktiva o označavanju energetske učinkovitosti proizvoda proširuje popis proizvoda na koje se odnose postojeći europski zakoni na tom području i to na sve proizvode koji koriste energiju, uključivo primjerice hladnjače ili automate za prodaju napitaka. Osim klasa energetske učinkovitosti od A do G, uvode se još tri klase u sklopu klase A.

Hina