naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso i Wen o valutama, grčkoj krizi i Iranu

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso rekao je u petak 30. travnja u Pekingu kako smatra da je Kina 'jasno razumjela' poruku o valutama, prenosi agencija Reuters.  

Govoreći novinarima nakon razgovora s kineskim premijerom Wen Jiabaom, Barroso je dodao kako moraju postojati predvidive veze između najvećih valuta. 

Dodao je da bi skupina 20 razvijenih industrijskih zemalja i zemalja u razvoju trebala razgovarati o monetarnoj stabilnosti, uključujući i vrijednost kineskog juana. 

Europljani, SAD, a i neke brzorastuće ekonomije smatraju da Kina umjetno drži vrijednost juana na niskoj razini. 

Kina ima povjerenja u euro, rekao je Barroso nakon sastanka na kojem je s kineskim premijerom razgovarao i o grčkoj krizi. Kina 'nije spomenula' nikakvu moguću pomoć Ateni, dodao je. 

Barroso je također, kako prenosi France presse, rekao da smatra da će grčka kriza biti obuzdana, prije svega zahvaljujući planu pomoći Ateni od strane Europljana i Međunarodnog monetarnog fonda. 

'Imam povjerenja u činjenicu da će naše akcije spriječiti daljnje moguće posljedice prelijevanja krize', naglasio je. 

Predsjednik EK izrazio je povjerenje i u Atenu, rekavši da će 'grčke vlasti poduzeti sve potrebne mjere kako bi korigirale fiskalnu i proračunsku neravnotežu'. 

'Grčki slučaj je snažan podsjetnik da smo svi međuovisni', dodao je. 

Razgovori europskih i kineskih čelnika odnosili su se i na Iran a glavna tema više nije treba li nametnuti nove sankcije Teheranu nego kako to učiniti, objavila je u petak Europska unija.  

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton izjavila je da je rekla kineskom premijeru da su sankcije potrebne za vršenje pritiska na Iran zbog njegovih nuklearnih aktivnosti te da misli da je Kina prihvatila to stajalište. 

Po njezinim riječima, Wen je nagovijestio da bi trebalo uvesti sankcije. 'Ali on želi da sankcije budu ciljane', kazala je Ashton.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Peoples of yesterday, peoples of tomorrow: 35 years of EU/China relations
  • EUobserver: EU-China diplomacy fails to convince sceptics