naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčkoj napokon odobrena pomoć - 110 milijardi u sljedeće tri godine

Ministri financija zemalja članica euro-zone donijeli su u nedjelju 2. svibnja na izvanrednom sastanku u Bruxellesu odluku o aktiviranju paketa pomoći Grčkoj u visini od 110 milijardi eura za sljedeće tri godine, izjavio je nakon sastanka šef euro-skupine Jean-Claude Juncker.  

'Odlučili smo aktivirati plan pomoći Grčkoj', izjavio je Juncker na konferenciji za novinare. Od 110 milijardi eura, 80 milijardi će dati zemlje članice euro-zone, a ostatak Međunarodni monetarni fond. 

Juncker je inzistirao da je odluka donesena danas na razini ministara financija i da to pitanje neće biti otvarano na izvanrednom summitu čelnika euro-zone, koji će se održati u petak, 7. svibnja. Juncker je dodao da će čelnici 16 zemalja euro-zone razgovarati o ekonomskom vladanju u euro-zoni.  

Grčka bi prve uplate trebala dobiti prije 19. svibnja kada joj na naplatu stiže oko devet milijardi eura duga. 

Da bi dobila paket pomoć Grčka je zauzvrat morala prihvatiti niz dosad nezabilježenih mjera štednje i kresanja troškova. Taj program, dogovoren s EU-om i MMF-om, predviđa da će Grčka svoj proračunski manjak ove godine s 13,7 posto smanjiti na 8,1 posto, 2011. godine na 7,6 posto, a 2012. na 6,5 posto.

Paket mjera za spas grčkog gospodarstva uključuje i povećanje PDV-a (porez na dodanu vrijednost) s 21 na 23 posto, smanjenje plaća i mirovina u javnom sektoru i povećanje poreza na gorivo, alkohol i duhanske proizvode za 10 posto. 

Provedbu toga programa pozorno će pratiti zemlje članice euro-zone i MMF, koji će svaka tri mjeseca provjeravati stanje stvari. Unatoč tome, grčki ministar financija George Papakonstantinu smatra da njegova zemlja ne gubi suverenost.  

'Ni u kojem slučaju ne osjećamo da smo stavljeni pod tutorstvo. Mi smo članica euro-zone, koja je preuzela odgojnost", rekao je Papakonstantinu. 

Istog je mišljenja i Juncker, koji je istaknuo da odbacuje izraz 'tutorstvo'. 

Šef euro-skupine, luksemburški premijer Juncker priznao je Europskoj uniji predugo vremena trebalo da pritekne u pomoć Grčkoj. 

'Priznajem da sam umalo izgubio strpljenje', rekao je Juncker, dodajući da među zemljama euro-zone postoje 'različite kulture' i različiti postupci u nacionalnim parlamentima, kao i 'različita objašnjenja koja se daju javnosti'. Juncker je tako aludirao na Njemačku koja je dugo oklijevala nedvosmisleno se izjasniti o pomoći Grčkoj kako se ne bi zamjerila biračima uoči važnih regionalnih izbora. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je u Bonnu pohvalila programa mjera štednje koji je iznijela grčka vlada kao 'jedini način' da se euro održi stabilnim. 

Ona je rekla kako će nastojati da njemački parlament do petka prihvati odluku potrebnu da se oslobode sredstva za pomoć.(Hina)

 

Više o tome: 

  • Europska komisija: Joint Statement on Greece by EU Commissioner Olli Rehn and IMF Managing Director Dominique Strauss-Kahn
  • EurActiv: Euro zone seals €110bn rescue plan for Greece
  • EUobserver: Euro area states agree €110bn loan for Greece