naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rast nezaposlenosti potaknuo Španjolsku na dodatne mjere štednje

Španjolska je vlada u petak 30. travnja najavila nove mjere štednje, potaknuta skokom nezaposlenosti koja je dodatno ugrozila stabilnost gospodarstva.  

Vlada premijera Joséa Luisa Rodrigueza Zapatera najavila je smanjenje broja javnih poduzeća za 29 na 77 i ukidanje 32 visoka dužnosnička položaja u ministarstvima. 

Mjere su najavljene neposredno nakon što je statistički ured INE izvijestio da je stopa nezaposlenosti prvi puta u 13 godina premašila 20 posto. 

Agencija za rejtinge Standard & Poor's smanjila je početkom ovog tjedna kreditni rejting Španjolskoj, što je navelo analitičare da zatraže od Zapatera poduzimanje hitnih mjera kako bi se spriječila repriza grčkog slučaja. 

Stopa nezaposlenosti iznosila je u prvom tromjesečju ove godine 20,05 posto, u usporedbi s 18,83 posto u posljednjem tromjesečju 2009. Trenutno je u Španjolskoj nezaposleno više od 4,6 milijuna ljudi. 

Ministrica gospodarstva Elena Salgado priznala je da su brojke o nezaposlenosti 'ozbiljne', ali i istaknula da je rezanje radnih mjesta usporeno. 

Državni tajnik za gospodarstvo José Manuel Campa kazao je da vlada za cijelu godinu očekuje stopu nezaposlenosti od 19 posto, isključivši mogućnost rasta broja nezaposlenih na pet milijuna.  

Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj dvostruko je viša od prosjeka Europske unije i smatra se jednom od najvećih prijetnji stabilnosti gospodarstva.  

Posljedice globalne krize pogoršale su kolaps španjolskog građevinskog sektora, gurajući zemlju u najdublju recesiju u posljednjih 60 godina.  

Vlada je usvojila opsežne programe javnih radova i otvaranja privremenih radnih mjesta za stotine tisuća ljudi, ali nije uspjela zauzdati rast nezaposlenosti. 

Drugi je glavni problem visoka razina duga, pri čemu je javni dug dosegnuo 53 posto a onaj privatnog sektora 178 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).  

Vlada smatra da će gospodarstvo početi rasti u 2011, ali očekuje da će rast ostati slabašan, što bi vladi moglo otežati smanjenje proračunskog manjka. 

Hina