naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski gradovi, među njima sedam iz Hrvatske, smanjuju emisije za više od 20 posto

Više od 500 gradonačelnika europskih gradova, među njima i sedam hrvatskih gradova, obvezat će se u utorak 4. svibnja da će do 2020. godine smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za više od 20 posto.  

Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika, ti gradovi će se obvezati na štednju energije, na povećanje udjela obnovljivih izvora energije te će kod svojih stanovnika nastojati podići razinu javne svijesti o štetnosti stakleničkih plinova.  

U taj projekt je iz Hrvatske uključeno sedam gradova: Zagreb, Duga Resa, Jastrebarsko, Klanjec, Rijeka, Velika Gorica i Zaprešić. 

'Sporazum gradonačelnika postao je ključni element održive energetske politike EU-a. Regije i gradovi pokazuju da je borba protiv klimatskih promjena jedna od najboljih strategija za gospodarski oporavak. Investicije u smanjenje emisije ugljičnog dioksida i u energetsku učinkovitost stvaraju nova radna mjesta, koja se po svojoj prirodi ne mogu preseliti na druge lokacije', izjavio je povjerenik za energiju Guenther Oettinger. 

Gradonačelnici će potpisati deklaraciju u Europskom parlamentu u nazočnosti predsjednika Europske komisije José Manuela Barrosa i španjolskog premijera Joséa Luisa Rodrigueza Zapatera. 

Europska komisija je prošle godine pokrenula godišnju konferenciju gradonačelnika. U više od 500 gradova iz 36 europskih zemalja živi više od 120 milijuna stanovnika. 

Gradovi emitiraju skoro polovicu ukupne emisije stakleničkih plinova. Oko 80 posto stanovništva živi i radi u urbanim sredinama, u kojima se troši više od 80 posto ukupno potrošene energije.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: EU conference: 500 cities pledge to reduce CO2 by more than 20%