naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Još 5 zemalja EU-a u projektu uvođenja automatskih poziva 112

Još pet zemalja članica EU-a odlučilo je uključiti se u uvođenje elektroničkog sustava u automobile koji bi u slučaju nesreće automatski birao jedinstveni europski telefonski broj za hitnu pomoć 112, priopćila je u utorak 4. svibnja Europska komisija.  

Memorandum o razumijevanju o uvođenju toga sustava u utorak su potpisale Belgija, Danska, Luksemburg, Malta i Rumunjska. One su se tako pridružile skupini od 15 zemalja koje su se još ranije uključile u taj projekt. 

'Ovaj je sustav izvrstan primjer koji pokazuje kako informatičke i telekomunikacijske tehnologije mogu pomoći u spašavanju ljudskih života', istaknula je povjerenica za nove tehnologije Neelie Kroes. 

'Elektronički sustav 'e-Call' može spasiti mnoge živote svake godine i sretan sam što se sve veći broj zemalja uključuje u njegovu primjenu', izjavio je povjerenik za promet Siim Kallas.

Prema procjenama Europske komisije, taj sustav može spasiti oko 2.500 života godišnje. 

Automobili opremljeni tim sustavom moći će, u slučaju nesreće, automatski nazvati broj 112, a operateri će moći točno locirati gdje se automobil nalazi. Time se uvelike smanjuje vrijeme za dolazak hitne pomoći, ali i rješava jedan od najvećih problema za strane turiste koji i kad nazovu hitnu pomoć ne znaju reći točno mjesto gdje se nalaze. 

Procjenjuje se da će ugradnja toga sustava u sve nove automobile koštati manje od 100 eura po automobilu. Komisija je pozivala da se tijekom 2009. počne s primjenom toga sustava na dobrovoljnoj osnovi, ali je cijeli projekt odgođen zbog nedostatne potpore u nekim zemljama članicama. 

Tijekom 2008. godine u Europi je zabilježeno više od 1,2 milijuna nesreća na cestama u kojima je smrtno stradalo oko 39.000 ljudi, a više od 1,7 milijuna ih je ozlijeđeno. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Emergency calls: Commission welcomes growing Member State endorsement for eCall in-car system