naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija povisila prognoze rasta europskog gospodarstva u 2010.

Gospodarstva Europske unije i eurozone u ovoj će godini porasti snažnije nego je ranije prognozirano, priopćila je u srijedu 5. svibnja Europska komisija.  

Gospodarstvo 16-člane eurozone u ovoj će godini porasti 0,9 posto, ističe Komisija u svojim proljetnim gospodarskim prognozama. Usporedbe radi, u jesenskim prognozama, objavljenima u studenome lani, prognozirala je rast eurozone u visini od 0,7 posto. 

'To je dobra vijest za Europu. Sada moramo paziti da taj rast ne bi bio doveden u pitanje zbog rizika vezanih uz financijsku stabilnost. Održivi rast zahtijeva odlučnu fiskalnu konsolidaciju i reforme usmjerene na rast produktivnosti i zaposlenosti', kazao je europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn. 

Nakon razdoblja najdublje recesije u svojoj povijesti, gospodarstvo EU-a u ovoj će godini porasti 1 posto, za četvrtinu postotnog boda više nego je ranije očekivano. U idućoj godini stopa njegova rasta dosegnut će 1,7 posto, procjenjuje Komisija. 

Gospodarstvo eurozone u 2011. trebalo bi porasti 1,5-posto. 

No, taj će rast više biti posljedica snažnije potražnje za europskim robama rastućih gospodarstava poput Kine i Brazila nego potražnje iz same Europe, ističe nadalje Komisija. 

Gospodarski rast je posljedica snažnijeg vanjskog okruženja, dok i dalje slaba domaća potražnja nastavlja kočiti jačanje oporavka, navodi Komisija u svojim najnovijim procjenama.

Brzina i snaga oporavka razlikuju se od zemlje do zemlje, ovisno o različitim okolnostima u kojima se nalaze i politikama njihovih vlada, napominje Komisija. 

Okolnosti na europskom tržištu rada također počinju davati znakove postupne stabilizacije. Stopa nezaposlenosti u ovoj bi godini trebala biti za pola postotnog boda niža od jesenske prognoze, no i dalje nadomak 10 posto. 

Prema ocjeni Komisije, oporavak je u prvome redu posljedica provedbi privremenih fiskalnih mjera europskih vlada, koje su međutim uvećale proračunske manjkove u EU. U 2010. Komisija predviđa da će deficit porasti na 7,25 posto BDP-a, dok se u 2011. očekuje njegov blagi pad, na otprilike 6,5 posto. 

Skroman rast europskog gospodarstva nadjačat će onaj SAD-a i Japana, čija će gospodarstva u ovoj godini ostvariti 2-postotni rast aktivnosti, ističe Komisija.(Hina) 

 

Više o tome: 

Europska komisija: Spring forecast 2010-11: gradual economic recovery in progress in the EU