naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Europski tjedan: niz događanja u Karlovcu, Zagrebu, Zelini i Gospiću

Europski tjedan obilježen je u utorak 4. svibnja nizom događanja u Karlovcu, Zagrebu, Svetom Ivanu Zelini i Gospiću, a u cilju što boljeg informiranja građana o Europskoj uniji, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.  

Državni tajnik za europske integracije u MVPEI-u Andrej Plenković sudjelovao je u Karlovcu na svečanoj sjednici Savjeta za europske integracije Karlovačke županije i tom prigodom naglasio važnost kvalitetnog informiranja o prednostima koje će građani Hrvatske imati nakon pristupanja u članstvo EU-a.  

Jedan od ciljeva održavanja sjednica Savjeta za europske integracije je i upoznavanje predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave s mogućnostima lokalnih zajednica pri korištenju sredstava iz pretpristupnih fondova EU-a, kao i prednostima korištenja strukturnih i Kohezijskog fonda nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU-a. 

O toj temi je govorio načelnik u Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije Tomislav Belovari, dok su, u okviru iste teme, iskustva i preporuke izložili veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske David Blunt, voditelj Odjela za politička, trgovinska i gospodarska pitanja, tisak i informiranje u Delegaciji Europske unije u Republici Hrvatskoj David Hudson, te zamjenik veleposlanika u španjolskom veleposlanstvu u Hrvatskoj Jose Perdo Torrubia Asenjo.

U Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu održano je predavanje o hrvatskim pristupnim pregovorima i mogućnostima korištenja fondova Europske unije. 

U organizaciji MVPEI-a, predavanje pod nazivom 'Hrvatska na putu u EU' održano je u Srednjoj školi Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini, dok su u Zadru za završne razrede osnovnih i srednjih škola održane radionice 'Upoznajmo Europsku uniju!'. 

U popodnevnim satima državni tajnik za europske integracije Plenković održat će u Gospiću predavanje o prednostima pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a u organizaciji Udruge Chevening Alumni Hrvatska u sklopu prostorija British Councila u Zagrebu bit će organiziran okrugli stol pod nazivom 'Strukturni i kohezijski fondovi EU - Kako ih najbolje iskoristiti'.

 

Više o tome:

MVPEI: U utorak, 4. svibnja 2010. godine, nizom događanja u Karlovcu, Zagrebu, Svetom Ivanu Zelini i Gospiću obilježen je Europski tjedan.