naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Jačanje globalnih pritisaka na čelnike eurozone

Međunarodna je zajednica u petak 7. svibnja pojačala pritiske na čelnike eurozone da što prije riješe pitanje grčke dužničke krize i spriječe njezino prelijevanje na druge zemlje eurozone i izvan nje, pri čemu su najveću zabrinutost izrazili Japan i Australija.  

Kako se globalnim tržištima širi panika zbog javnih dugova u Europi, euro je potonuo na najnižu razinu u 14 mjeseci prema dolaru, Japan najavio injekciju više od 20 milijardi dolara likvidnosti na financijska tržišta, a japanski premijer Yukio Hatoyama priznao da je jako zabrinut. 

Zabrinutost je izrazio i australski premijer Kevin Rudd, nakon što je burza u Sidneyu u ranojutarnjem trgovanju potonula gotovo 3 posto. 

'Tržišta su procijenila da je dogovoreni paket pomoći za Grčku neprimjeren', upozorio je Rudd misleći na 110 milijardi eura vrijedan paket međunarodne pomoći za Grčku, čiji su dužnički problemi izazvali ovu globalnu financijsku krizu. 

Dok čelnici 16-člane eurozone panično pokušavaju progurati kroz svoje parlamente taj povijesno najveći paket pomoći nekoj zemlji - vrijedan više i od onog kojeg je nakon bankrota 1990-ih dobila Argentina - snažne gubitke na Wall Streetu prate slični padovi na azijskim tržištima. 

Japanski ministar financija Naoto Kan najavio je održavanje kriznog sastanka konferencijskom vezom skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijete (G7) kasnije u petak, na kojemu će raspravljati o problemima eurozone i opasnosti od njihovog širenja. 

Očekuje se da će se sastanak Britanije, Kanade, Japana i SAD-a, redom članova G7 uz Francusku, Njemačku i Italiju, održati prije samita 16-člane eurozone koji se u petak navečer održava u Bruxellesu. 

Na samitu će se raspravljati o prijedlogu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya koji su zajednički pozvali na pooštravanje prekograničnog nadzora javnih financija eurozone. 

'Moramo iskoristiti ovu povijesnu priliku kako bismo u što kraćem mogućem roku uveli takvu vrstu pan-nacionalnog upravljanja kakvo Sarkozy već odavno predlaže', kazao je belgijski premijer na odlasku Yves Leterme. 

No, sjenu na njihov sastanak bacaju upozorenja ekonomista da je opstanak jedinstvene europske valute opasno doveden u pitanje. 

Grčki je parlament kasno u četvrtak odobrio predložene teške mjere proračunske štednje, unatoč prijetnje širenja socijalnih nemira koji su dosad odnijeli već tri života u napadu na banku u Ateni. 

Grčka nije imala mogućnost izbora, budući da su takvi uvjeti financijske pomoći koju su toj zemlji spremni ponuditi njezini partneri u eurozoni i druge međunarodne institucije.

Iako postoji mogućnost da njemački Ustavni sud ukine parlamentarno odobrenje sudjelovanju te zemlje u pomoći Grčkoj, njemačka je vlada uvjerena da može isporučiti svoj dio toga paketa, koji je lavovski buduće je ta zemlja najveći uplatitelj u EU proračun. 

U obraćanju parlamentu uoči glasovanja ministar financija Wolfgang Schaeuble upozorio je kako bi dopustiti stečaj nekog od partnera u eurozoni bila prava katastrofa, dok je ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle kazao da čelnici eurozone moraju 'pokušati ugasiti požar, istovremeno nastojeći ugušiti uzročnike buktinje'. 

Ispitivanja javnog mnijenja su pokazala rašireno protivljenje njemačke javnosti, a dnevni list Bild pomoć je nazvao 'najdebljim čekom u povijesti'. 

Iako grčki ministar financija Georgij Papakonstantinu uporno tvrdi da njegova zemlja zahvaljujući zajmovima neće otići u stečaj, njezina se dužnička kriza već sad pokazala izrazito dubokom i zaraznom.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: Heat on euro leaders turns global