naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Lange najavio skoro zatvaranje mnogih poglavlja, naglasio važnost Brammertzova izvješća

Dirk Lange, glavni pregovarač Europske komisije u pregovorima s Hrvatskom i šef odjela za Hrvatsku u Općoj upravi za proširenje, izjavio je da će lipanj, što se EK i Hrvatske tiče, uistinu biti mjesec masovnog zatvaranja pregovaračkih poglavlja i otvaranja preostalih, a da smo poglavlje 23. mogli ranije otvoriti da smo imali punu suradnju s Haaškim sudom, te da će stoga lipanj biti i Brammertzov mjesec.  

U lipnju bi, kako je rekao Lange u razgovoru za Privredni vjesnik u novom broju, mogla biti zatvorena poglavlja Promet, Porezi, Financijska kontrola i poglavlje Javnih nabava, čije 'reguliranje znači prevenciju korupcije', a do kraja godine bi se moglo zatvoriti i poglavlje o Poljoprivredi. 

'Reguliranje javnih nabava znači prevenciju korupcije. To je srž poglavlja', rekao je Lange i dodao da je Europska komisija vidjela 'mnogo napretka kad je riječ o zakonima, ali i o provedbi i pripremi'. 

Što se tiče poglavlja 23. o Pravosuđu, Lange je bio neodređeniji, ogradivši se riječima kako je 'o svemu u tom poglavlju prodiskutirano s hrvatskom stranom i nema novih tema nepoznatih Hrvatskoj'. Mišljenja je također da je RH to poglavlja mogla otvoriti da je bilo pune suradnje s Haaškim sudom. 

'Lipanj će biti Brammertzov mjesec, ide na Vijeće sigurnosti 18. lipnja. Nadamo se raspraviti s članicama ovo poglavlje tijekom lipnja', rekao je Lange, ne želeći ulaziti u špekulacije glede otvaranja tog poglavlja. 

'Ali, mislim da imamo šanse, pripremamo pregovaračke pozicije i prijedlog mjerila', dodao je. 

Govoreći o potvrdi rezultata u tom poglavlju ukazao je na donošenje novih zakona ali i nedostatak njihove primjene u praksi. Osvrnuo se na količinu neriješenih slučajeva na, primjerice, zagrebačkom Općinskom sudu i zapitao se da li bismo iz tog primjera mogli zaključiti da se radi o vladavini prava. 

Lange se nada da bi se u lipnju moglo otvoriti i poglavlje Tržišno natjecanje, s brodogradnjom kao središnjom temom. 

'Nadam se da će otvaranje zaista biti u lipnju... vidjet ćemo se što će se dogoditi nakon novog kruga natječaja za privatizaciju', kazao je Lange. 

Najavio je veliku raspravu sa zemljama članicama o tom poglavlju, ali nije mogao predvidjeti koliko će dugo ona potrajati. 

Hina