naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europske banke počele s najavljenom kupnjom državnih obveznica

Europske središnje banke počele su kupovati državne obveznice zemalja eurozone kako je dogovoreno u sklopu globalnog kriznog fonda za obranu stabilnosti eura vrijednog 750 milijardi eura dogovorenog u ponedjeljak, što je izazvalo olakšanje na tržištima te rast eura i europskih burzovnih indeksa.  

Europska središnja banka (ECB) trenutačno je započela s provedbom svojeg dijela obveza u sklopu financijskog paketa kojeg su nakon 11-satnih maratonskih pregovora u Bruxellesu tijekom vikenda dogovorili europski ministri financija, središnji bankari i Međunarodni monetarni fond (MMF). 

Krizni fond koji se sastoji od kredita i kreditnih jamstava, koji će osigurati pomoć zemljama eurozone koje se nađu u financijskim poteškoćama, mjere ubrizgavanja likvidnosti na financijska tržišta koje su dogovorile središnje banke, te kupovina obveznica radi smirivanja tržišta, redom su iznenadili financijske analitičare. 

Euro je nakon toga skočio više od tri posto, premašivši razinu od 1,30 dolara. 

'Eurozona je počela ponovno pridobivati povjerenje' kazao je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso nekoliko sati nakon završetka maratonskog sastanka europskih ministara financija u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima. 

'EU je poduzeo odlučne mjere istiskivanja spekulativnih napada na euro. To bi trebalo donekle umiriti tržišta', ocjenjuje Klaus Wiener, čelnik istraživanja u Generali Investmentsu. 

Najavljene su mjere nužne kako bi se osigurala budućnost jedinstvene valute, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel. 'Ovaj će paket učvrstiti i zaštititi našu zajedničku valutu', kazala je ona novinarima u Berlinu. 'Njime štitimo novac njemačkih građana'. 

Merkel je na taj plan pristala nakon što je njezina koalicija desnog centra u nedjelju izgubila na regionalnim izborima te nakon telefonskih poziva američkog predsjednika Baracka Obame i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji su se htjeli uvjeriti da će Europa poduzeti nužne korake kako bi poduprla euro i održala protok globalne likvidnosti. 

Glasnogovornik njemačke vlade upozorio je da to ne znači da se EU pretvara u 'uniju za fiskalni transfer', naglasivši kako je moguće da neće sve zemlje članice sudjelovati u dogovorenoj bilateralnoj pomoći. 

Inicijativi se priključila i američka središnja banka Fed koja je ponovno pokrenula program ubrizgavanja likvidnosti s nekoliko vodećih središnjih banaka kako bi pokušala osigurati dostatnu opskrbu dolara na tržištima, dok je ECB najavila kupnju državnih obveznica radi umirivanja ulagača. 

Ministri financija skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) i skupine 20 vodećih industrijskih i zemalja u razvoju (G20) također su ponudili javnu podršku najavljenim mjerama.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Mixed support for ECB bond purchases