naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
O pregovorima Islanda i EU odluka moguća u lipnju

Odluku o otvaranju pristupnih pregovora Islanda i Europske unije čelnici bi mogli donijeti u lipnju, na sastanku na vrhu, no o tomu treba postići suglasje svih članica, objavilo je u ponedjeljak 10. svibnja španjolsko predsjedništvo.  

Europska komisija u veljači je preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Islandom, no bez datuma, a proces bi mogle usporiti Velika Britanija i Nizozemska zbog 5 milijardi dolara duga koje su štediše tih zemalja izgubile propašću islandskih banaka krajem 2008.  

K tomu se upravo u tim dvjema zemljama održavaju izbori: prošlog tjedna održani su u Britaniji, a u Nizozemskoj su predviđeni u lipnju.  

'Možemo razgovarati o pokretanju pregovora s Islandom kao zemljom kandidatom', rekao je španjolski minsitar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos nakon sastanka na kojem je tema bio i Island.  

'Načelno ne mislim da će biti mnogo poteškoća, no moramo vidjeti kako ćemo postići konsenzus da bismo to pitanje uvrstili u dnevni red', rekao je Moratinos.  

Otok s 320.000 ljudi, Island je desetljećima oklijevao pristupiti EU, a za članstvo je aplicirao lani kada je globalna financijska kriza uništila njegov bankovni sustav. Nada se otvoriti i završiti pregovore do 2012. jer već pripada jedinstvenom tržištu EU i Schengenskoj zoni.  

Hina