naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurostat: Utjecaj krize na zaposlenost u EU zasad manje izražen nego u SAD-u

Stopa nezaposlenosti u EU27 od prvog tromjesečja 2008. kontinuirano raste kao posljedica gospodarske krize, no taj je rast slabiji nego u SAD-u, čija je stopa nezaposlenosti nadmašila europsku iako je na početku krize bila na znatno nižoj razini, priopćio je u utorak 11. svibnja europski središnji statistički ured Eurostat.  

Istodobno, EU27 i SAD bilježe slične obrasce kretanja stope nezaposlenosti gledano na nešto detaljnijoj razini, prema spolu i razini obrazovanja, ističe nadalje Eurostat.  

U prvom tromjesečju 2010. sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u EU27 iznosila je 9,6 posto, netom ispod američkih 9,7 posto. Prije krize, američka je nezaposlenost na najnižoj razini bila u drugom tromjesečju 2007., kada je iznosila 4,5 posto, a rekordno je visoku razinu dosegnula u četvrtom tromjesečju 2009., i to od 10 posto. 

Nezaposlenost je u EU27 počela rasti u prvom tromjesečju 2008., kada je iznosila 6,7 posto. Od tada kontinuirano raste, te je u prvome tromjesečju 2010. dosegnula 9,6 posto, dok je SAD u prva tri mjeseca ove godine zabilježio pad stope nezaposlenosti. 

U obje je regije nezaposlenost teže pogodila muškarce nego žene. U EU27 stopa nezaposlenosti među muškarcima iznosila je 9,8 posto u prvom tromjesečju 2010., u usporedbi s 9,3 posto za žene. 

Stopa nezaposlenosti među muškarcima u svibnju 2009. nadmašila je onu među ženama po prvi put od kad su se počele voditi te statistike 2000. 

U SAD-u je stopa nezaposlenosti među muškarcima u prvome tromjesečju ove godine iznosila 10,7 posto, a među ženama 8,5 posto. 

U EU27 i SAD-u najsnažniji je rast nezaposlenosti u apsolutnom izrazu zabilježen među ljudima s najnižim stupnjem obrazovanja, dok je slabije rasla nezaposlenost onih s višim stupnjem obrazovanja te onih visokoobrazovanih.  

Nadalje, dugoročna nezaposlenost viša je u EU27, ali u SAD-u ubrzano raste. 

U obje je regije zabilježen snažniji rast dugoročne nezaposlenosti nego kratkoročne, iako je dugoročna nezaposlenost u EU27 bila relativno visoka i prije izbijanja krize, dok je u SAD-u bila niska.

 

Više o tome:

Europska komisija: Unemployment in the EU and the US Impact of the crisis on unemployment has so far been less pronounced in the EU than in the US