naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
MMF: Europu čeka slab rast, potrebne reforme

Europsko gospodarstvo nastavit će s postupnim oporavkom u ovoj i idućoj godini, no zakonodavci Europske unije moraju pokušati riješiti neke dugogodišnje probleme kako bi se osigurao nastavak fiskalne discipline, upozorio je u utorak 11. svibnja Međunarodni monetarni fond (MMF) u regionalnim gospodarskim prognozama za Europu.  

U svibanjskim gospodarskim prognozama za Europu, MMF ističe da će zahvaljujući rastu izvoza i utjecaju državnih poticajnih mjera u 2010. i 2011. doći do oporavka europskih gospodarskih aktivnosti sa sadašnjih niskih razina.  

No, rast će biti spor, a očekuje se i rast nezaposlenosti, kao i nastavak pritisaka na kreditna tržišta zbog nastavljenih problema bankovnog sektora, ističe nadalje MMF. 

Prijetnja neujednačenog oporavka predstavlja dodatnu poteškoću za europske čelnike, već zauzete teškim zadatkom smirivanja financijskih tržišta nervoznih zbog mogućnosti izbijanja dužničke krize, dok istodobno nastoje osigurati dugoročnu održivost 16-člane monetarne unije. 

'Postoji zabrinutost oko fiskalne održivosti niza zemalja', ističe Luc Everaert, zamjenik direktora MMF-ovog odjela za Europu. 'Zakonodavci će morati balansirati na tankoj liniji između pružanja podrške gospodarstvu, osiguravanja da se pravovremeno sredi stanje u financijskom sustavu, te dokazivanja u praksi da su sve njihove politike doista održive'. 

Samo dan ranije europski su dužnosnici odobrili 750 milijardi eura vrijedan krizni fond za suočavanje s dužničkom krizom posrnulih članica eurozone i očuvanje stabilnosti eura. 

Osim što poziva na uspostavu čvršćeg fiskalnog okvira, MMF-ovo izvješće dovodi u pitanje dugoročnu održivost programa fiskalnih poticaja. 'Troškovi i ograničenja mnogih kriznih intervencija predstavljaju sve veći razlog za zabrinutost', ističe MMF.  

Stoga su, upozorava nadalje, i dalje nužne poticajne gospodarske politike kako bi se europsko gospodarstvo zadržalo na putu oporavka. 

S obzirom na opasnost od izbijanja recesije dvostrukog dna u Europi i ogromnih uz to vezanih troškova, MMF smatra da nastojanja usmjerena na stabilizaciju javnog duga kratkoročno nisu niti ostvariva niti poželjna. 

No, zemlje već opterećene ogromnim dugovima moraju smanjiti svoje deficite u ovoj godini, a sve članice EU-a moraju poduzeti korake kako bi dugoročno srezale svoja dužnička opterećenja, dodaje. 

Hina