naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska kritizira Veliku Britaniju jer ne želi pomoći euru

Ogorčena što Velika Britanija ne želi sudjelovati u planu spašavanja eura, Francuska je upozorila London da mu Europa neće pomoći kada se, a ne ako, tržišta obruše na britansku funtu. 

Francuski tržišni regulator Jean-Pierre Jouyet ocijenio je u utorak 11. svibnja za radio Europe 1 da je neizbježno da će funta biti napadnuta te upozorio da će se Britanija, kada se to dogodi, morati snalaziti sama. 

'Englezi će gotovo sigurno biti napadnuti s obzirom na političke poteškoće koje imaju. Pomognite si i Bog će vam pomoći', rekao je. 

'Ako ne želite biti solidarni s eurozonom, samo pričekajte i vidjet ćete što će se dogoditi izvan nje', dodao je. 

Ministri financija država članica EU-a postigli su u ponedjeljak dogovor o uspostavi kriznog fonda za pomoć članicama eurozone koje se nađu u financijskim poteškoćama. 

Taj fond može računati na 750 milijardi eura, od kojih 60 milijardi daje Komisija, to jest europski proračun, 440 milijardi dale bi članice eurozone u obliku bilateralnih pozajmica ili jamstava, a 250 milijardi Međunarodni monetarni fond (MMF). Velika Britanija planu se nije priključila. 

Britanski ministar financija Alistair Darling rekao je: 'Kada je riječ o potpori euru, očito je da je to dužnost članica eurozone'. 

Švedska i Poljska sudjelovat će u tom planu premda nisu članice eurozone. 

Jouyetovo upozorenje objavljeno je u trenutku kada rejting agencije razmatraju snižavanje kreditnog rejtinga Velike Britanije. 

Europska komisija procijenila je u proljetnim gospodarskim prognozama da će Velika Britanija, koja ima treći najveći proračunski deficit u EU, do kraja godine po zaduženosti preteći i Grčku i Irsku. 

'Postoji Europa u tri brzine a ne u dvije. Imate Europu eura, Europu zemalja koje razumiju euro, kao što su Poljska i Švedska, i imate Engleze', rekao je Jouyet.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: France attacks UK over attitude to bail-out fund