naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predložila uvođenje novih pravila fiskalne discipline u EU-u

Europska komisija upozorila je u srijedu 12. svibnja vlade zemalja članica da moraju prestati s pretjeranim zaduživanjem te predložila odlučno pooštravanje gospodarskog upravljanja u EU27 kako bi se učvrstila funkcija europskog Pakta o stabilnosti i rastu te pojačala kontrola makroekonomskih neravnoteža unutar EU-a.

Europska komisija predložila je nova pravila fiskalne discipline radi sprječavanja pretjeranog zaduživanja zemalja eurozone te njihovog zapadanja u dužničku krizu i okretanja za pomoć dogovorenom 750 milijardi eura vrijednom kriznom fondu.

Neki ističu kako već samo postojanje toga fonda, dogovorenog u ponedjeljak radi smirivanja panike na financijskim tržištima zbog upitnih državnih financija eurozone, smanjuje pritiske na njih da zadrže dugove i deficite unutar strogo postavljenih granica.

Neočekivano veliki EU-ov paket zajmova u početku je izazvao snažan rast na tržištima, uvjerivši ih da neće biti bankrota zemalja. No, mnogi ekonomisti smatraju da veća dostupnost zajmova neće sama po sebi biti od osobite pomoći ako Europa prvo ne stavi zaduživanje pod kontrolu.

Komisija sada poziva vlade da se usredotoče na smanjivanje svojih rastućih dugova te počnu unaprijed međusobno koordinirati svoje proračunske politike kako ne bi dovele u pitanje stabilnost ostalih zemalja članica, te najavljuje u budućnosti bržu akciju protiv onih zemalja koje uporno krše proračunska pravila.

To bi moglo značiti da će zemlje članice ubuduće zajednički međusobno nadzirati svoja gospodarstva te da će njihovi ministri financija o svojim proračunskim programima raspravljati s drugim EU članicama prije nego ih predstave vlastitim parlamentima.

To je vrlo radikalna promjena u odnosu na postojeće ovlasti koje zemlje imaju nad vlastitim gospodarstvima.

Komisija također traži da se njezine postojeće ograničene ovlasti nadzora samo nad proračunima prošire na čitavo gospodarstvo, tvrdeći kako je to ključno za sprječavanje ponavljanja recentne dužničke krize koja je izazvala pad eura prema dolaru i prisilila Grčku na traženje financijske pomoći od drugih članica Unije.

Komisija je također najavila uspostavu trajnog mehanizma za rješavanje krize koji bi zamijenio 750 milijardi eura vrijedan paket zajmova i jamstava za zajmove dogovoren u ponedjeljak za iduće trogodišnje razdoblje. Komisijin prijedlog moraju odobriti vlade članica EU-a.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Mastering economic interdependence: Commission proposes reinforced economic governance in the EU
  • EUobserver: EU budgetary proposals draw immediate rebuke
  • EurActiv: Brussels tables plans for closer EU economic union