naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Estonija dobila zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu 2011.

Estonija je u srijedu dobila zeleno svjetlo Bruxellesa da se priključi eurozoni početkom 2011. i postane njezinom 17. članicom u vjerojatno posljednjem proširenju područja jedinstvene valute u iduće najmanje četiri godine.  

Iako Europska središnja banka (ECB) nije sigurna u to koliko će dugo Estonija moći držati inflaciju niskom, Europska komisija je ocijenila da je ta zemlja s 1,4 milijuna stanovnika spremna za prihvaćanje eura, za razliku od drugih zemalja koje se tome nadaju, kao što su Češka, Mađarska i Poljska. 

'Estonija je postigla visok stupanj održivog gospodarskog približavanja i spremna je prihvatiti euro 1. siječnja 2011.,' kazao je u priopćenju Olli Rehn, europski povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja. 

Ako očekivano zeleno svjetlo daju i ministri financija EU-a, ta baltička zemlja će postati peta država od zemalja koje su ušle u EU 2004. i u međuvremenu se pridružile eurozoni. Slovenija je ušla u eurozonu 2007., Cipar i Malta 2008., a Slovačka 2009. godine. 

Komisija je priopćila da je Estonija, koja čini mali dio gospodarstva eurozone vrijednog 10.000 milijardi eura, ispunila sve kriterije vezane za inflaciju, kamatne stope, proračunski manjak, javni dug i stabilnost valute. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Convergence Report 2010 by the Commission assesses readiness of non-euro area EU countries to adopt the euro; proposes Estonia joins euro area in 2011