naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sarkozy prijetio napuštanjem eura kako bi Njemačka pomogla Grčkoj

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zaprijetio je da će povući Francusku iz eurozone kako bi prisilio Njemačku da pomogne prezaduženoj Grčkoj, objavio je u petak, 14. svibnja 2010., list El Pais, navodeći španjolskog premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera.

Sarkozy je to zaprijetio na summitu EU-a u Bruxellesu prošli petak na kojem je dogovoren paket za pomoć Grčkoj, rekao je Zapatero na sastanku s čelnicima svoje Socijalističke stranke u srijedu, piše list.

Njemačka je najviše oklijevala pomoći Grčkoj.

Sarkozy je, međutim, zatražio 'predanost od sviju, za sve kako bi se pomoglo Grčkoj, u skladu s mogućnostima pojedine zemlje ili će Francuska ponovno razmotriti svoje stajalište prema euru', rekao je Zapatero.

'Sarkozy je lupio šakom o stol i zaprijetio da će se povući iz eura, što je utjecalo na Angelu Merkel', navodi list jednog socijalističkog dužnosnika.

Na summitu u Bruxellesu dogovoren je trogodišnji paket pomoći Grčkoj vrijedan 110 milijardi eura u obliku zajmova i kreditnih jamstava.

'Francuska, Italija i Španjolska udružile su se protiv Njemačke i Sarkozy je otišao tako daleko da je zaprijetio da će raskinuti tradicionalnu francusko-njemačku osovinu', rekao je drugi dužnosnik nazočan na sastanku.

Španjolska i Portugal suočeni su također s velikim dugom i Zapatero je najavio nove mjere štednje.

Hina