naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU bi trebala pomoći Rusiji u modernizaciji ekonomije
Na nadolazećem samitu Europske unije i Rusije trebala bi biti pokrenuta nova inicijativa kojoj je svrha pomoći da se rusko gospodarstvo prilagodi modernom dobu. 

'Partnerstvo za modernizaciju' započelo je kao razgovor između predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva na posljednjem samitu Unije i Rusije u studenom. Dvije strane sada bi se trebale dogovoriti o zajedničkom stajalištu za sastanak u Rostovu na Donu 31. svibnja. 

Europska komisija u neformalnom je dokumentu prošle godine izašla s planom u 10 točaka od kojih glavne uključuju pravnu državu, jačanje vanjskih ulaganja, jačanje trgovine, stvaranje zelenije ekonomije, jačanje znanstvenih istraživanja i potporu nevladinim organizacijama. 

Komisija želi vidjeti prve konkretne rezultate već ove godine. 

U ruskom memorandumu koji je neka vrsta odgovora na Komisijin prijedlog, 'Memorandumu o ključnim područjima Partnerstva za modernizaciju', kaže se da se na shemu ne bi trebalo gledati kao na oblik europskog patronata. Dodaje se da je on utemeljen na načelima ravnopravnosti i međusobne koristi. 

Jedan je europski dužnosnik kazao da je EU uglavnom zainteresirana za jačanje pravne države u Rusiji, energetsku učinkovitost i okoliš. 

Najveći ruski trgovinski partneri u EU-u - Velika Britanija, Njemačka i Francuska - kao i bivše komunističke države, podupiru shemu. Međutim, postoji bojazan da bi ona mogla staviti ljudska prava i demokraciju u drugi plan. 

 

Više o tome:

EUobserver: EU to help Russia modernise its economy