naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Italija planira rezove u potrošnji od 27,6 mlrd eura tijekom iduće dvije godine

Talijanska vlada planira provesti mjere štednje u iznosu 27,6 milijardi eura tijekom razdoblja od iduće dvije godine, po uzoru na mjere koji su prošli tjedan objavile Španjolska i Portugal u cilju obnove povjerenja u gospodarstva eurozone. 

'Te mjere koje će biti u sklopu korigiranja proračuna tijekom iduće dvije godine neće se mnogo razlikovati od onih koje su objavile vlade u Parizu, Madridu, Londonu, Berlinu i Lisabonu', kazao je talijanski ministar gospodarstva Giulio Tremonti za nedjeljno izdanje talijanskog lista Corriere della Sera. 

Očekuje se da će mjere smanjenja deficita, vrijedne 13 milijardi eura u 2011. i više od 14,5 milijardi eura u 2012., biti odobrene do 1. lipnja, a uključivale bi smanjenje plaća u državnom sektoru, poput onih u Španjolskoj i Portugalu, a i zamrzavanje zapošljavanja novih djelatnika. 

Rim bi također mogao srezati isplate iz razvojnih fondova za talijanske južne regije i povisiti lokalne poreze.  

Vlada premijera Silvija Berlusconija obećala je da će smanjiti proračunski manjak s prošlogodišnjih 5,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 2,7 posto u 2012. Pravila eurozone nalažu da sve članice moraju držati manjkove ispod tri posto BDP-a, no većina zemalja premašila je tu granicu zbog globalne krize i smanjenih državnih prihoda u protekle dvije godine.  

Posljednjih tjedana Italija se uz Španjolsku i Portugal spominjala među zemljama koje riskiraju dužnički scenarij poput onog koji je iskusila Grčku. Talijanski proračunski manjak manji je usporedbi s portugalskih 9,4 posto BDP-a i španjolskih 11,2 posto. 

Portugal je prošli tjedan objavio oštre mjere smanjenja plaća i državne potrošnje, te podizanje poreza kako bi se više nego prepolovio proračunski manjak. Španjolski premijere Jose Luis Rodriguez Zapetero također je najavio mjere štednje vrijedne 15 milijardi eura, uključujući smanjenje plaća u javnom sektoru za pet posto, a razmatra se i mogućnost podizanja poreza. 

Francuski premijer Francois Fillon prošli je tjedan također najavio trogodišnje zamrzavanje državne potrošnje, ali odbacuje ocjene oporbe i sindikata da je vlada u Parizu usvojila stroge mjere štednje. 

Mjere smanjenja deficita ne provode samo zemlje s južne strane eurozone. U Velikoj Britaniji, koja nije članica eurozone, jedna od prvih mjera s prve sjednice nove britanske vlade na čelu s Davidom Cameronom u prošli četvrtak bila je tako naložiti smanjenje plaće članova kabineta vlade za simboličnih pet posto. (Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Italy eyes €27.6 billion cuts to avoid debt crisis