naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Važnost EU fondova za razvoj i konkurentnost obrtništva

Na konferenciji pod nazivom 'Stvaranje konkurentnog hrvatskog obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva - izazovi i perspektive ulaska u EU', koju je organizirala Hrvatska obrtnička komora (HOK) istaknuta je važnost korištenja EU fondova za razvoj i konkurentnost obrtništva.  

Predsjednik HOK-e Mato Topić kazao je kako je HOK od početka pregovora bio uključen u 15 EU projekata. 

Istaknuo je kako očekuje da će se vrlo brzo povećati sredstva za poduzetnike koji će moći kupovati novu opremu, uređivati radionice, zapošljavati više radnika kroz projekte EU. 

Taj posao neće biti lagan i brz, ali je svakako potreban da bismo obnovili strukturu obrtništva i približili ga standardima u EU, kazao je Topić. 

Podsjetio ja da je otvaranjem ureda u Bruxellesu 2005. započet dugoročni proces povezivanja hrvatskih obrtnika s europskim poduzetničkim institucijama. 

Osnovan je i Odbor za Europske integracije HOK-a, koji je glavno tijelo za koordinaciju prijedloga za poboljšanje rada na EU projektima, a cilj će biti ostvaren kada predstavnici HOK-a budu sudjelovali na sjednicama Europske udruge obrtnika i drugih važnih europskih tijela, zaključio je Topić. 

Izaslanik veleposlanika Delegacije EU u Hrvatskoj David Hudson je istaknuo da, što se tiče obrtništva i općenito sektora malog i srednjeg poduzetništva, EU stalno naglašava pitanja specifična za taj sektor te zahtijeva da zemlje članice i države koje pregovaraju o pristupu spoznaju važnost malog i srednjeg poduzetništva u nacionalnim gospodarstvima i poboljšaju politiku i mehanizme potpore u tom pogledu. 

Posebice je važno da obrti i mala i srednja poduzeća spoznaju mogućnosti i izazove procesa integracije i na vrijeme poduzmu akcije, da investiraju u vlastitu konkurentnost, kroz stalno obrazovanje zaposlenika, inovacije u radu, usvajanja ekoloških rješenja, kroz promišljanje zajedničkih inicijativa, kao što su klasteri, kazao je. 

Ravnatelj Uprave za obrt pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Darko Horvat naglasio je važnost uključivanja u tranzicijski proces i potrebu da se nauči kako koristiti pretpristupne fondove. 

Podsjetio je kako sredstva EU nisu u 100 postotnom iznosu bespovratna te kako je u dobivanju sredstava poduzetnicima potrebna pomoć vladinih agencija. 

Hina