naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU priprema ograničenja u poslovanju spekulativnih fondova

Ministri financija zemalja članica Europske unije postigli su u utorak 18. svibnja suglasnost oko prijedloga da se počne regulirati poslovanje spekulativnih fondova, objavilo je španjolsko predsjedništvo EU-a.  

Na temelju toga dogovora države članice mogu sada krenuti u pregovore s Europskim parlamentom kako bi se dogovor konačno pretočio u zakon. 

Riječ je o reguliranju hedge fondova, tzv. alternativnih investicijskih fondova, koji su vrlo netransparentni jer nisu dužni objavljivati informacije o tome gdje i na koji način plasiraju sredstva članova fonda, što može izazvati krize na financijskim tržištima.  

'Vijeće je dogovorilo mandat za pregovore s Europskim parlamentom o nacrtu direktive čiji je cilj uvođenje usklađenih pravila EU-a za tijela koja upravljaju alternativnim investicijskim fondovima, poput hedge fondova i private equity', kaže se u zaključcima ministara financija.  

Najviše otpora jačem reguliranju hedge fondova pokazuje Velika Britanija, u kojoj djeluje oko 70 posto europskih spekulativnih fondova. Britanija želi da za te fondove, kada jednom dobiju dozvolu za poslovanje u jednoj od članica, dozvola automatski vrijedi za sve članice, s čime se ne slaže većina drugih članica.  

Konačni dogovor morat će se naći sa zastupnicima Europskog parlamenta, koji prema tom pitanju imaju liberalniji pristup, bliži britanskom stajalištu. 

Španjolska ministrica financija Elena Salgado izjavila je na konferenciji za novinare da postoji 'opća suglasnost' da se uvedu veće restrikcije u poslovanje tih fondova.  

Njemačka i Francuska smatraju da su hedge fondovi jedan od čimbenika rizika za stabilnost svjetskog financijskog sustava i one su najveće zagovornice da se njihovo djelovanje snažnije regulira. 

Ministri su također saslušali izvješća kolega iz Španjolske i Portugala koji su predstavili nove mjere za smanjenje proračunskog deficita u svojim zemljama kako bi se sačuvala stabilnost euro-zone. 

Povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn rekao je da te mjere idu 'u dobrom pravcu'.(Hina) 

 

Više o tome: 

  • Španjolsko EU predsjedništvo: EU removes obstacles to regulations for greater control of speculative funds
  • Vijeće EU: New rules for hedge funds
  • EUobserver: UK forced to swallow bitter pill on hedge funds
  • EurActiv: Germany first to introduce ban on naked short-selling