naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija u borbi protiv nestašice vode: više cijene i štednja

Europska komisija upozorila je da bi se zbog problema s pomanjkanjem vode i sa sušama s kojima su suočena brojna europska područja trebalo uložiti veće napore kako bi se preokrenuo trend prevelikog iskorištavanja ograničenih resursa vode u Europi.  

'Učinkovita politika određivanja cijena vode, učinkovitost korištenja i mjere štednje ključne su da bi se osiguralo da Europa ima dovoljno vode dobre kvalitete da bi ispunila potrebe korisnika i suočila se s izazovima klime koja se mijenja', kaže se u izvješću koje je Komisija usvojila u utorak 18. svibnja. 

'Naša politika iskorištavanja vode mora biti održiva: ne možemo si priuštiti da posuđujemo vodu od budućnosti', rekao je u priopćenju povjerenik za okoliš Janez Potočnik. 

U izvješću se naglašava da je ravnoteža između ponude i dostupnosti vode dostigla kritičnu razinu u mnogim područjima Europe. Bruxelles naglašava da se ne radi samo o suši u zemljama Sredozemlja, već da se s nestašicom suočavaju i, primjerice, Češka i Belgija. Češka je prijavila područja s čestim nestašicama, a Francuska i Belgija područja u kojima se resursi prekomjerno iskorištavaju. 

EK se priprema 2012. objaviti reviziju politike prema korištenju vode, a kao dio pripremnih aktivnosti već ove godine ima namjeru predstaviti direktivu o štednji vode u zgradama.  

Fokus bi ove godine trebao biti na učinkovitosti, štednji u domaćinstvima, potencijalnim uštedama u zgradama, smanjivanju nepotrebnog istjecanja vode te učinkovitom korištenju vode u poljoprivredi. 

EK je podsjetila zemlje članice da moraju biti 'učinkovitije' kada se radi o određivanju cijena, za koje smatra da smanjuju potrošnju, kao i u mjerama za štednju vode. Građani bi primjerice mogli štedjeti vodu kraćim tuširanjem, zatim pri kuhanju ili obavljanju drugih kućanskih poslova. 'Tako se može uštedjeti i do 19 posto od ukupne potrošnje vode, kaže Komisija.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Environment: Water scarcity and droughts – a major concern for many areas in Europe