naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nova britanska vlada za nastavak proširenja i jačanje države BiH

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague najavio je da će nova britanska vlada snažno podržavati daljnje proširenje EU-a na zapadni Balkan i Tursku te da će se zauzimati za sankcije protiv onih političara koji budu radili na slabljenju države Bosne i Hercegovine.  

'Konzervativna stranka i dalje čvrsto vjeruje u vrijednosti daljnjeg proširenja EU-a. Perspektiva članstva ključna je za učvršćenje stabilnosti na zapadnom Balkanu, gdje je toliko europske krvi proliveno. Zapadni Balkan je stražnje dvorište Europske unije i njezina vjerodostojnost u vanjskim poslovima ovisi o učinkovitosti njezine politike u tom području', napisao je Hague u članku za Europe's World, publikaciju koju izdaje bruxelleski think-tank Friends of Europe. 

William Hague pripada najeuroskeptičnijem krilu i inače euroskeptične Konzervativne stranke, snažnijeg partnera u novoj koalicijskoj vladi s proeuropskim liberalnim demokratima.

'EU je institucija od velike važnosti za Ujedinjeno kraljevstvo i britansku vanjsku politiku. Iako je Konzervativna stranka rijetko bježala od iskrene kritičnosti kada smo mislili da EU kolektivno radi krive stvari, jednako tako smo bili predvodnici u najvećim dostignućima EU-a - jedinstvenom tržištu i proširenju', navodi Hague. 

On posebice traži snažniju europsku politiku prema Bosni i Hercegovini, čiji bi 'raspad bio katastrofa'. 

'Posebice u Bosni postoji potreba za snažnijom i zahtjevnijom europskom politikom koja bi trebala koristiti štap i mrkvu. Postoji snažan argument za prijetnju ciljanim sankcijama protiv političara koji podrivaju bosansku državu. Bosanska ekonomija je rasla sa stranom pomoći, ali država nije rasla i danas ne funkcionira', smatra britanski ministar. 

Dodaje da bi 'posljedice bosanske dezintegracije bile katastrofalne'. 

'Raspad zemlje u neovisne etničke državice ne bi bila samo nagrada za etničko čišćenje, što je moralna uvreda, nego nosi i rizik stvaranja neuspjele države u srcu Europe. Snažan pristup trebao bi se usredotočiti na jedinstven cilj: središnju vladu u Bosni dovoljno učinkovitu da odgovori zahtjevima za članstvo u EU-u i NATO-u', smatra novi britanski ministar vanjskih poslova. 

Koalicijska vlada predvođena konzervativcima i dalje će poput prethodne laburističke vlade podupirati članstvo Turske u EU-u, čijem ulasku nisu sklone neke od najvećih i najvažnijih članica. 

Osim uzajamne 'gospodarske koristi i iznimnog poboljšanja sigurnosti opskrbe energijom za EU, tursko članstvo bi demantiralo one koji tvrde da postoji sukob civilizacija između Zapada i islama i od Turske bi stvorilo posrednika između Europe i Bliskog istoka', napisao je Hague u članku naslovljenom 'Kako nova britanska vlada predvođena Torijevcima vidi svoju politiku prema EU-u'. 

Hina