naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka traži strožu proračunsku disciplinu u Europi

Nakon što je pristala pomoći partnerima u eurozoni, Njemačka želi nametnuti strožu proračunsku disciplinu kroz kontroverzne mjere u rasponu od novih sankcija do mogućeg izbacivanja iz eurozone.  

Rasprava će biti pokrenuta na sastanku ministara financija eurozone koji bi se trebao u petak 21. svibnja održati u Bruxellesu pod vodstvom predsjednika Europske unije Hermana Van Rompuya.  

Njemačka želi blokirati isplatu nekih subvencija Europske unije zemljama koje dopuštaju preveliki rast deficita i Europska komisija već razmatra tu mogućnost. 

'Oni koji sustavno krše propise moraju biti automatski kažnjeni smanjenjem ili čak potpunom obustavom europskih isplata', izjavio je visoki dužnosnik njemačke vlade koji je želio ostati anoniman.  

Berlin želi otići i korak dalje, te je pozvao na suspenziju prava glasa prijestupnicima na razini EU-a na najmanje godinu dana. 

Na kraju, Berlin je sugerirao ostalim zemljama da slijede njegov primjer i uključe obvezu ograničenja proračunskog manjka u svoj ustav. Nijemci također žele da se kreira postupak za objavu stečaja jako zaduženih zemalja.  

Za članice eurozone to bi vjerojatno značilo odustajanje od europske jedinstvene valute. 

'Zemlja kojoj se više ne može pomoći ne bi imala drugog izbora nego napustiti eurozonu, i to u vlastitom interesu', izjavio je Thomas Silberhorn (CDU/CSU), član odbora njemačkog parlamenta za europsku politiku.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Paris, Berlin struggle for unity ahead of EU meeting