naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Crna Gora mogla bi biti sljedeća članica EU-a nakon Hrvatske

Crna Gora planira biti sljedeća zemlja koja će se priključiti Europskoj uniji nakon Hrvatske, kazala je u intervju za europski portal EurActiv crnogorska veleposlanica u Francuskoj Milica Pejanović-Đurišić.  

'Računamo postati sljedeća članica koja će se priključiti Europskoj uniji, nakon Hrvatske', kazala je.  

Crna Gora je daleko odmakla u usporedbi s drugim zemljama regije na putu u EU budući da se reforme počele prije nego su institucionalizirani odnosi Bruxellesa i Podgorice, kaže diplomatica. 

Upitana može li Crna Gora prestići Makedoniju, koja je dobila kandidatski status 2005., Pejanović-Đurišić je kazala da, s obzirom na spori ritam napretka u toj zemlji, Crna Gora sigurno može bolje. 

Crna Gora je 2008. predala zahtjev za ulazak u EU, u prosincu 2009. odgovorila je na upitnik Europske komisije o spremnosti da se priključi Uniji te očekuje 'avis' Komisije do kraja ove godine ili početkom sljedeće. 

'Točno je da je Crna Gora u prednosti u odnosu na druge zemlje regije. Ima već dugo kako su započele reforme, prije nego su institucionalizirani odnosi s EU-om. Znamo koje reforme treba provesti i počeli smo već prije stjecanja neovisnosti', kazala je. 

Dodala je kako je javna potpora ulasku u EU u njezinoj zemlji oko 80 posto, te da su sve političke stranke predane radu na tom putu. 

Ona je priznala da je Komisija posebno zahtjevna kada se radi o napretku na polju pravosuđa i unutarnjih poslova, posebno oko korupcije i organiziranog kriminala. 

'Cijela je regija pogođena tim problemom. Crna Gora nije u lošijoj situaciji od drugih. Protiv organiziranog kriminala, vlada surađuje s različitim međunarodnim tijelima, poput FBI-ja i Interpola. Protiv korupcije, vlada upravo priprema zakon koji će omogućiti zaštitu građana', kazala je. 

Veleposlanica nije sklona skupnom primanju zemalja zapadnog Balkana, već se više zauzima za princip 'regate' - najnapredniji ulaze prvi. 

Ipak, dodala je da će Europa imati koristi od integracije i Crne Gore i drugih zemalja regije koje joj mogu donijeti 'svježinu i novu motivaciju'. 'U svakom slučaju, radi se o dvosmjernim odnosima i svako daje dodanu vrijednost'. 

Iako je zadovoljna činjenicom da je EU ukinula vize za građane Crne Gore i smatra da je to važan simbolični korak, priznala je da građani baš od njega nisu imali velike koristi u smislu putovanja zbog ekonomske krize.

 

Više o tome:

EurActiv: Montenegro plans to be next to join EU after Croatia