naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU počeo pripremati radikalne promjene u fiskalnoj i gospodarskoj politici

Ministri financija i gospodarski stručnjaci okupili su se u petak 21. svibnja u Bruxellesu na prvom sastanku radne skupine pod vodstvom predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya koja bi trebala pripremiti prijedloge za jačanje proračunske discipline kako bi se ubuduće izbjegla kriza koja sada prijeti zajedničkoj valuti.  

Sastanak u petak prvi je u nizu sastanaka koji će se održati sljedećih nekoliko mjeseci. Čelnici EU-a na svom su summitu u ožujku odlučili osnovati radnu skupinu pod vodstvom Hermana Van Rompuya koja bi trebala pripremiti prijedloge radikalnih reformi za jačanje proračunske discipline i veću usklađenost gospodarskih politika u eurozoni.  

'Ubuduće se moraju pojačati nadzor gospodarskih i proračunskih rizika i instrumenti za njihovo sprječavanje. Osim toga, potreban nam je čvrsti okvir za rješavanje kriza uz poštovanje načela da su zemlje članice odgovorne za svoje proračune', stoji u zaključcima Europskog vijeća kojima je definiran mandat radne skupine.  

Osnivanje radne skupine i radikalne promjene u vođenju poslova u eurozoni tražila je Njemačka kao uvjet za pomoć Grčkoj i drugim člancima eurozone koje bi se mogle naći u poteškoćama. 

Čelnici eurozone najprije su dogovorili paket pomoći Grčkoj za trogodišnje razdoblje u iznosu od 110 milijardi eura, a zatim su uspostavili fond od 750 milijardi eura za pomoć drugim zemljama koje bi se mogle naći u financijskim neprilikama.  

Zauzvrat, Njemačka, najjače gospodarstvo u EU, traži promjene regulativnog okvira kako bi se ubuduće izbjeglo ponavljanje sadašnje krize. 

'Kriza u Grčkoj brutalno je na svjetlo dana iznijela tri slabosti Europske monetarne unije. Prvo, Pakt o stabilnosti i rastu u svom sadašnjem obliku ne osigurava potrebne instrumente za sprečavanje nepovoljnog razvoja fiskalne situacije. Drugo, postojeći sustav gospodarskog nadzora nije uspio identificirati i riješiti strukturne neravnoteže i slabosti glede konkurentnosti zemalja članica eurozone. Treće, postalo je očito da Europska monetarna unija nije dovoljno opremljena za ekstremne scenarije u krizama likvidnosti i solventnosti država', stoji u njemačkom tekstu koji će na sastanku predstaviti ministar financija Wolfgang Schaeuble. 

U tom smjeru idu i prijedlozi Europske komisije koje je iznijela prošli tjedan. Najkontroverzniji prijedlog je da se nacrti nacionalnih proračuna razmotre na razini EU-a prije nego što dođu u nacionalne parlamente. 

Komisija također predlaže suspenziju subvencija iz europskih fondova za one zemlje koje prekorače dopuštena ograničenja u proračunskim manjkovima. 

To predlaže i Njemačka, koja ide još i dalje i traži da se tim zemljama na najmanje godinu dana oduzme pravo glasa u EU-u. Berlin također traži da se predvidi mogućnost da prezadužene zemlje mogu otići u stečaj.

Njemačka također traži od svojih partnera da u svoje ustave unesu odredbe o ograničenju proračunskog deficita, kao što je to ona učinila prošle godine.

Berlin predlaže i da Europska središnja banka ili posebno tijelo sastavljeno od neovisnih istraživačkih instituta preispituje i analizira stabilizacijske programe država članica.  

Mnogi od tih prijedloga traže i promjenu Lisabonskog ugovora, koji se mukotrpno stvarao.  

Herman Van Rompuy je rekao da će nastojati kretati se unutar odredbi Lisabonskog ugovora, dok Njemačka ne isključuje ni promjene ugovora ako se drukčije ne mogu unijeti promjene koje ona traži. 

Hina