naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pad eura zapravo je dobra vijest za Europu

Iako članice eurozone svim silama nastoje ograničiti štetu proizišlu iz grčke dužničke krize, euro i dalje snažno slabi prema dolaru na deviznim tržištima diljem svijeta, ali analitičari upozoravaju da ne treba previše strahovati jer to ima i svoje dobre strane.  

'U današnje je vrijeme euro precijenjen, pa ne treba brinuti zbog njegova slabljenja', kazao je Dominique Barbet, viši ekonomist u francuskoj banci BNP Paribas. 'To je prije dio rješenja nego problem'.  

Vlasnici hotela i restorana diljem Europe svakako se s time slažu. Vrlo vjerojatno zadovoljno trljaju ruke u očekivanju navale turista iz zemalja koje nisu u eurozoni, poput SAD-a i Kine, koji će se prepustiti potrošnji budući da će im ojačati kupovna moć. 

Pad eura pomoći će i drugim sektorima europskog gospodarstvima, jer će im povećati konkurentnost na svjetskim tržištima, kazao je ekonomist Societe Generalea Olivier Gasnier.  

'Europa prolazi kroz nezapamćeno tešku krizu', kazao je on. 'Slabiji euro koji potiče izvoz, uz umjerenu inflaciju, može biti samo dobra stvar. Zapravo, to je jedina istinski pozitivna varijabla u europskoj gospodarskoj situaciji'. 

Barbet je također ustvrdio da je fiskalna konsolidacija - uvođenje mjera za smanjenje proračunskih manjkova, poput kresanja potrošnje i povećanja poreza - kakva se sada provodi u Grčkoj, te u manjoj mjeri u Portugalu i Španjolskoj, u povijesti uvijek bilo praćena padom vrijednosti valuta.  

'Fiskalnu konsolidaciju morat će provesti sve zemlje članice eurozone', upozorio je. 'Činjenica da Nijemci razmišljaju o odustajanju od obećanih smanjenja poreza signalizira da svatko mora odraditi svoj dio posla', kazao je Barbet. 

Slabi euro pogodovat će i posrnuloj Grčkoj u nastojanjima da se izvuče iz dužničke krize, poglavito s obzirom na slabljenje eura u odnosu na tursku liru.  

'Turska je najvažniji trgovinski partner Grčke', kazao je Barbet. 'Također je i najveći konkurent Grčkoj u njezinom najvažnijem proizvodu turizmu. Slabi euro odvratit će turiste od Turske'.  

Zabrinutosti da će slabi euro poduprijeti cijene energenata, s obzirom da su cijene nafte izražene u dolarima, nisu utemeljene, kazao je Gasnier.  

'Cijena barela sirove nafte pala je zapravo daleko više nego što je pao euro u proteklih nekoliko tjedana', kazao je. 

Hina