naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nove smjernice za pojave s vulkanskim pepelom

Fleksibilnija pravila omogućit će da se što rjeđe posve zatvara zračni prostor zemalja članica EU-a u slučaju erupcija vulkana i pojave vulkanskog pepela, uz istodobnu visoku razinu sigurnosti, priopćila je Europska komisija.  

Preporuke su zajednički izradili Europska komisija, Eurocontrol i Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA). 

Poboljšani pristup omogućit će zemljama članicama veću fleksibilnost u odlučivanju o načinu na koji će upravljati zračnim prostorom, uz manje prekida letova, ali i uz najvišu razinu sigurnosti. 

Bruxelles je obasut kritikama za loš odgovor na prošlomjesečne događaje s vulkanskim pepelom zbog kojih su mnogi zrakoplovi i putnici danima ostali prizemljeni. Jednotjedna zabrana leta proglašena sredinom travnja ostavila je milijune putnika na zemlji i stajala je industriju milijarde eura. 

Po novim smjernicama, zemlje članice moći će na najnižu razinu smanjiti ograničenja letova kad se pojavi vulkanski pepeo, kako bi se izbjegla nova opća zabrana zračnog prometa u Europi. 

S obzirom na razine koncentracije pepela preporučuju se četiri zone zračne sigurnosti: u 'bijeloj' nema ogrančenja letova, u 'crvenoj' su letovi mogući unatoč malo pepela, za 'sivu' se preporučuju dva pristupa koji omogućuju letove pod određenim uvjetima, a u 'crnoj' je zabranjen let jer zasićenost pepelom prelazi prihvatljivu podnošljivost motora. 

Centar za preporuke sa sjedištem u Londonu (VAAC) u slučaju pojave pepela objavljivat će smjernice u razmacima od šest sati, a Eurocontrol će to objavljivati na svojoj internetskoj stranici. 

 

Više o tome:

Europska komisija: European measures to minimise disruption caused by volcanic ash