naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso protiv promjena Lisabonskog ugovora radi eurozone

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso ocijenio je 'naivnim' planove Njemačke da pokuša promijeniti Lisabonski ugovor kako bi se poboljšala gospodarska politika u eurozoni te optužio Berlin da nije pokazao dovoljno vodstva u trenutačnoj krizi u eurozoni koju je izazvala Grčka. 

U intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung od utorka 25. svibnja, Barroso je istaknuo kako nije moguće promijeniti Lisabonski ugovor samo radi uvođenja strožih pravila za eurozonu. Druge članice tada bi tražile izmjene u nekim drugim područjima, rekao je. 

'Bilo bi naivno misliti da se može promijeniti Lisabonski ugovor samo u područjima koja Njemačka smatra važnima', rekao je. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzima se za promjene Lisabonskog ugovora kako bi se postrožila proračunska disciplina u eurozoni, koja je potresena grčkom krizom i manjkom propisa za njezino brzo rješavanje. 

'Nećemo predložiti izmjene Ugovora iako smo otvoreni za dobre ideje', rekao je Barroso. 

Govoreći o ključnim zamislima Angele Merkel o boljem provođenju europskih proračunskih pravila uvođenjem strožih kazni, Barroso je rekao da države članice već razmatraju povezivanje isplate novca iz europskih fondova s proračunskom disciplinom. 

Ocijenio je ipak upitnom njemačku zamisao da se ozbiljne prijestupnike kazni ukidanjem glasačkih prava. 

'Već postoje procedure po kojima države s prevelikim deficitima ne glasuju. Mislim da bi po ustavnom pravu bilo gotovo nemoguće učiniti više', rekao je. 

Barroso je kritizirao Njemačku zbog njezina oklijevanja u rješavanju grčke krize. 

Optužio je njemačke političare, vladajuće i oporbene, da se nisu dovoljno zauzeli za pomoć Grčkoj i istaknuli prednosti članstva u eurozoni. 

'Njemačka je do sada bila velik dobitnik na euru. Mislim da bi više političara u Njemačkoj to trebalo jasno reći', rekao je. 

Osvrnuvši se na njemački trgovinski suficit od 134 milijardi eura, Barroso je podsjetio njemačku javnost da gotovo 86 posto tog iznosa ili 115 milijardi potječe od trgovine u EU. 

Barroso je također optužio Berlin da je na početku krize ostavio dojam da uopće ne želi pomoći Grčkoj.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Barroso says German calls for treaty change are 'naive'