naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Summit EU i Rusije

Summit Europske unije i Rusije održat će se 31. svibnja 2010. u ruskom Rostovu na Donu. 

Ruski i europski čelnici okupljaju se na summitu kako bi raspravljali o bilateralnim temama poput dugoročnog ukidanja viza ali i međunarodnim pitanjima poput iranske nuklearne energije.  

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev susrest će se u Rostovu na Donu prvi put s predsjednikom EU-a Hermanom Van Rompuyom, čije mjesto je otvoreno prošle godine nakon stupanja na snagu Ugovora iz Lisabona. Trebali bi razgovarati na neformalnoj večeri uz sudjelovanje predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa. 

Moskva želi od dugoročnog ukidanja viza s Europom napraviti jednu od glavnih tema dvodnevnog summita u tom lučkom gradu udaljenom približno 1000 km jugozapadno od Moskve. 

Iranski nuklearni program, Bliski istok, Afganistan i borba protiv globalnog zatopljenja također su na dnevnom redu, rekao je ruski veleposlanik pri EU Vladimir Čižov.  

No, prioritet će biti 'nastavak dijaloga o izgledima za ukidanje restrikcija glede viza čije postojanje ima destruktivni učinak u svim područjima suradnje Rusije i EU', rekao je izvor unutar Kremlja, kojeg citira agencija Itar Tass.(Hina)

 

Više o tome:

Španjolsko EU predsjedništvo: 25TH EU-RUSSIA SUMMIT